A brit különleges erők katonai kiképzői már Ukrajnában vannak

Brit sajtóértesülések szerint a SAS-egység tagjai Kijevben mutatták meg az ukránoknak, hogyan kell használni a páncéltörő rakétákat.

Két ukrán zászlóalj tisztjei elmondták, hogy a brit különleges erők az elmúlt két hétben látogatást tettek náluk, hogy gyorstalpaló tanfolyamot tartsanak az Egyesült Királyság által szállított fegyverek kezeléséről.

Korábban a katonák YouTube-videókat nézve tanulták meg a használatukat.

Nagy-Britannia először a Krím 2014-es megszállása után küldött katonai kiképzőket Ukrajnába, de közölte, hogy februárban kivonta erőit az országból, hogy elkerülje az Oroszországgal való közvetlen összeütközés lehetőségét, és a NATO-t ne rángassák bele a háborúba.

Jurij Myronyenko százados, akinek zászlóalja a Kijev északi külvárosában lévő Obolonban állomásozik, azonban azt mondta a The Timesnak, hogy a kiképzés újraindult, és hogy ez elengedhetetlen az újonnan toborzott katonák és a visszatérő veteránok számára, akiknek nincs tapasztalatuk a páncéltörő rakétákkal.

„Hatalmas katonai segítséget kaptunk Nagy-Britanniától”

– mondta.

„De azok az emberek, akik tudták, hogyan kell használni az NLAW-okat, máshol voltak, így a YouTube-on kellett magunkat tanítanunk”

– folytatta.

„Ezután jó kiképzést kaptunk. Brit tisztek voltak itt két hete az egységünkben, és nagyon jól kiképeztek minket. Voltak sikereink, és most már van önbizalmunk”

– magyarázta.

A brit páncéltörő rakéta, amely sorra semmisíti meg az orosz harckocsikat

Az amerikai Javelinhez hasonlóan az NLAW is a harckocsik tornyának tetejét veszi célba, ahol a páncélzat általában a leggyengébb.

Az állításokat az ukrán különleges erők egyik parancsnoka is megerősítette, aki a lapnak elmondta, hogy a 112. zászlóalj is, amelyhez az ő egysége tartozik, a múlt héten kiképzésen vett részt.

„Jó fiúk voltak a britek”

– mondta egy másik parancsnok, akit „Medve” becenévre kereszteltek.

„Meghívtak minket, hogy látogassuk meg őket, ha vége a háborúnak”.

A brit hadsereg veteránjainak tucatjai utaztak Ukrajnába harcolni.

Az ukrán parancsnokok azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy ezek a brit különleges erőknél aktív szolgálatot teljesítő katonák voltak, akik kiképzés céljából voltak ott.

A védelmi minisztérium nem volt hajlandó megerősíteni az ukrán parancsnokok beszámolóját, arra hivatkozva, hogy a különleges műveletekről régóta nem nyilatkoznak.

Nagy-Britannia a konfliktus kezdete óta 450 millió font értékben küldött fegyvereket, valamint 400 millió font gazdasági és humanitárius támogatást Ukrajnának.

Rakéta-öngól Ukrajnában

Ugyanazok a rakéták, amik képesek alumínium-konfettivé porlasztani egy orosz harci repülőt, nem kevésbé halálosak a jó öreg fapadosunk ellen. Robert C. Castel jegyzete.