Újabb, az ukránok oldalán harcoló britet fogtak el az oroszok

Egy második, az ukrán hadsereggel harcoló brit katonát is bemutattak az orosz televízióban, miután elfogták az ostromlott Mariupol városában – írja a Guardian.

Shaun Pinner a videóban elmondta, hogy az ukrán tengerészgyalogosok oldalán harcolt.

A 48 éves volt brit katona fáradtnak és lesújtottnak tűnt az orosz média által szombat este sugárzott rövid propagandavideón.

A videóban a következőket mondja: „Üdv, Shaun Pinner vagyok. Az Egyesült Királyság állampolgára vagyok. Mariupolban fogságba estem” – majd elmondta a konkrét egységének nevét.

„Öt-hat hétig harcoltam Mariupolban, most pedig a Donyecki Népköztársaságban vagyok”.

Nem tudni, mikor készült a videó, és hogy mi vezetett Pinner elfogásához. Barátjával, a 28 éves nottinghamshire-i Aiden Aslinnal együtt harcolt, aki a feltételezések szerint múlt héten megadta magát az orosz hadseregnek, miután zászlóaljának kifogyott a lőszere.

A Külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a férfiak családjával, hogy támogassa őket. Az Egyesült Királyság azonban a háború miatt rendkívül korlátozottan képes konzuli segítséget nyújtani, illetve információkat szerezni az Ukrajnában tartózkodó brit állampolgárokról.

Az eredetileg Bedfordshire-ből származó Pinner feltehetően négy évvel ezelőtt költözött Ukrajnába, és feleségével Donbászban élt. Az egykori Royal Anglian Regiment katonája januárban azt mondta, hogy a Mariupoltól 10 mérföldre lévő lövészárkokban állomásozott.

A Mail on Sunday című lapnak januárban azt mondta: „Itt vagyok, hogy megvédjem a családomat és az adoptált városomat. Oroszország kezdte ezt a háborút. Oroszország finanszírozza és Oroszország irányítja, de mi harcolni fogunk ellenük, ebben ne tévedjünk”.

Pinner arról is beszélt, hogy fél a fogságba eséstől: „Féltem az életem. Az oroszok másképp fognak bánni velünk, ha elfognak minket, mert britek vagyunk. Mindig ez jár a fejemben, hogy fogságba esek”.

Jayson Pihajlic, aki Pinnerrel és Aslinnel együtt harcolt az Iszlám Állam ellen a Szíriai Demokratikus Erőkben, azt mondta, hogy a férfiak „a demokrácia zászlóvivői” voltak, akik „önkéntesként, nem zsoldosként” harcoltak.

Januárban Pinner azt mondta, hogy a lövészárkokban a harcok „olyanok voltak, mint a pokol”, a mesterlövészek ijesztően közel voltak. Hozzátette: „A szeparatisták most már drónokat használnak bombák és aknavetők ledobására – automata gránátvetőkkel és [vállról indítható] RPG rakétákkal együtt. Az orvlövészek mindig jelen vannak, és szinte mindennapos a kézifegyveres tűz”.

Az oroszok azt állítják elkaptak egy ukránok oldalán harcoló britet

Aiden Aslint bilincsbe verve fotózták le, miután megadta magát az orosz csapatoknak az ostromlott Mariupol városában.