Az oroszok azt állítják elkaptak egy ukránok oldalán harcoló britet

Aiden Aslint, aki 2018-ban tengerészgyalogosként csatlakozott az ukrán hadsereghez, bilincsbe verve fényképezték le, miután megadta magát az orosz csapatoknak – számolt be a Telegraph. 

Édesanyja, Ang Wood azt mondta felismerte a fiát a jellegzetes tetoválásai alapján.

„Ez Aiden, nem tudom letagadni. Ő az. Ezek az ő tetoválásai. Van egy halvány remény, hogy ez egy manipulált kép, de nem tűnik úgy” – mondta Wood a brit lapnak.

„Aiden az ukrán fegyveres erők szolgálatot teljesítő tagja, és mint ilyen, hadifogoly, akivel emberségesen kell bánni. Már most úgy néz ki, hogy megverték. Itt az ideje, hogy a brit kormány közbelépjen, és segítsen Aiden szabadon bocsátásában, mert ő még mindig brit állampolgár. Lehetséges, hogy van remény az ukránok által szervezett fogolycserére” – mondta az anya.

Az oroszbarát Twitter-fiók által közzétett képen látható férfit valószínűleg megverték.

A képaláírás így szólt: „Aiden Aslin. Nagy-Britannia, Nottingham. Angol zsoldos, aki a nácik oldalán harcolt Mariupolban. Sokan elvesztették, de mi megtaláltuk. Hamarosan egy érdekes interjú következik”.

Aslin egyik barátja azt mondta a Telegraphnak, hogy a kép hasonlít rá, és a jellegzetes tetoválásai is láthatóak.

Számos kérdés merül fel az Ukrajnába áramló külföldi önkéntesekkel kapcsolatban

A külföldi harcosok ukrajnai szerepvállalása nem szokatlan; a történelem során számos alkalommal fordult elő, hogy önkéntesek harcoltak és kockáztatták életüket más országokért.

Április 12-én a nottinghamshire-i Newark-on-Trentből származó Aslin Twitter-fiókján azt írta, hogy az egységének „nem maradt élelme vagy lőszere”, és kénytelen volt megadni magát.

„48 nap telt el, mindent megtettünk Mariupol védelmében, de nincs más választásunk, mint megadni magunkat az orosz erőknek” – állt a tweetben. „Öröm volt mindenkinek – remélem, hogy ez a háború hamarosan véget ér”.

Aslin korábban Szíriába utazott, hogy a kurd fegyveres erők oldalán harcoljon az Isis ellen 2015 és 2016 között.

Egy, az ukrajnai februári invázió előtt rögzített videóban azt mondta, azért csatlakozott, mert „nem fog itt ülni és panaszkodni mindenről, hanem megy és tesz valamit”, hozzátéve, hogy az Oroszország elleni háború azt jelentené, hogy „sokan közülünk meg fognak halni, súlyosan megsebesülnek”.

Aiden bátyja, Nathan korábban azt mondta, attól tart, hogy testvérét megkínozzák.

„Aiden brit, így talán más lesz a helyzet, de Putyin szörnyű figyelmeztetéseket adott ki az Ukrajna oldalán harcoló külföldiek sorsára vonatkozóan” – mondta a testvér.

„Szerintem valamiféle propagandaeszközként, trófea fogolyként használhatják fel. Az a legnehezebb, hogy nem tudjuk, mi lesz a végjáték”- mondta Nathan.

Oroszország szerdán közölte, hogy a dandár több mint 1000 tagját foglyul ejtette.

Ez nem a jó és a gonosz háborúja

A Nyugat soha nem fogja legyőzni Putyin alternatív valóságát azzal, hogy megteremti a sajátját – véli Ayaan Hirsi Ali publicista.