Naftali Bennett rendesen helyre tette a CNN provokatív sztárriporterét

Naftali Bennett miniszterelnököt szerdán Christiane Amanpour, a CNN sztárriportere kérdezte a legújabb erőszakhullámról és annak kormánya politikai jövőjére gyakorolt hatásairól.

Arra a kérdésre, hogy miért engedte meg Bennett az izraeli hadsereg katonáinak, hogy belépjenek az al-Aksza mecsetbe, tekintettel arra, hogy a felvételeket aztán világszerte sugározták, és szítják a feszültséget, Bennett így válaszolt: „Mint mindig, most is elfelejti, hogyan kezdődött az egész.”

Az izraeli miniszterelnök folytatta: „Múlt pénteken 300 palesztin elbarikádozta magát a Templom-hegyen, megakadályozva ezzel, hogy más muszlimok ott imádkozzanak” – folytatta Bennett, miközben Amanpour grimaszokat vágott.

„Az én felelősségem az, hogy mindenki számára biztosítsam a vallásszabadságot, ezért voltam köteles rendőrtiszteket küldeni… lehetővé téve, hogy 80 ezer muszlim utána békésen imádkozhasson ott… Rendőröket kellett küldenem, hogy eltávolítsák a zavargókat. És ez működött.”

„Amikor erőszakkal nézünk szembe, keményen kell fellépni” – tette hozzá Bennett.

Amanpour folytatta Bennett nyomás alá helyezését az arab erőszakra adott izraeli válaszlépésekkel kapcsolatban, és azzal vezette be megjegyzéseit, hogy „Ciszjordánia 1967 óta megszállva van, ott telepesek vannak… erőszakosak, ugyan ez a kisebbség, de a világ többi része az egészet általában illegálisnak tartja.”

Christiane Amanpour on Twitter: „There’s a constant cycle of bloodshed between Israelis and Palestinians. Can @IsraeliPM @naftalibennett spend political capital to finally end that? He says, „I object to the notion of ‘both sides’… When they do attack us, I have to fight back & hit them at their terror bases.” pic.twitter.com/0bTPKTbUPC / Twitter”

There’s a constant cycle of bloodshed between Israelis and Palestinians. Can @IsraeliPM @naftalibennett spend political capital to finally end that? He says, „I object to the notion of ‘both sides’… When they do attack us, I have to fight back & hit them at their terror bases.” pic.twitter.com/0bTPKTbUPC

„Amit önök projektálnak, az égbekiáltóan hamis” – válaszolt Bennett. „Tiltakozom, hogy egyenlőségjelet próbál húzni a két oldal között … kik gyilkolnak? Ugyanis olyan nem látunk, hogy izraeliek gyilkolnának palesztinokat”.

A miniszterelnök Amanpour tiltakozása ellenére folytatta:

„Továbbá tiltakozom – ezek nem megszállt területek, hanem vitatott területek, mi is igényt tartunk a saját területünkre, ahogy ők [a palesztinok] is – értem én, senki nem megy sehova, ki kell találnunk, hogyan éljünk együtt”.

Később az interjúban Amanpour azt állította, hogy „úgy tűnik, Izrael részéről nem történik semmilyen kísérlet a konfliktus tényleges befejezésére”, és azzal vádolta Bennettet, hogy „nem fordít energiát ezzel a sokszínű kormánykoalícióval arra, hogy ténylegesen véget vessen ennek a konfliktusnak” — foglalja össze a beszélgetést az Arutz7.

Bennett azt válaszolta, hogy „a [Amanpour által] bemutatott tények nem pontosak.”

„Izrael békés” – mondta. „Körülbelül egy hónappal ezelőtt sajnos a terror újabb hulláma zúdult az izraeliekre. Négy terrortámadásban 14 embert vesztettünk el. Tel-Aviv központjában arab muszlim terroristák, akik közül néhányan az ISIS-hez kötődtek, gépfegyverekkel jöttek és elkezdtek lövöldözni az utcán. Ez elfogadhatatlan.”

Christiane Amanpour on Twitter: „Maj. Gen. Yehuda Fuchs, commander of Israeli troops in the West Bank, told the @nytimes in February he was concerned about what he called „settler terrorism” – I put that @IsraeliPM @naftalibennett. Hear his response. pic.twitter.com/ppRJxwPmTO / Twitter”

Maj. Gen. Yehuda Fuchs, commander of Israeli troops in the West Bank, told the @nytimes in February he was concerned about what he called „settler terrorism” – I put that @IsraeliPM @naftalibennett. Hear his response. pic.twitter.com/ppRJxwPmTO

„Tiltakozom az ellen, hogy amikor erőszakról van szó »mindkét oldalról« beszélnek. Amikor nem támadnak minket, akkor nincs velük semmi bajunk. De amikor megtámadnak, akkor vissza kell vágnunk, és a terror bázisán kell csapást mérnünk rájuk. Ezt tenné minden vezető, és én is ezt teszem”.

Bennett kifejtette, hogy amikor Izrael több mint egy évtizeddel ezelőtt kivonult Gázából, visszahúzódva a ’67-es határok mögé, „poklot kaptunk cserébe, több tízezer rakétát lőttek ránk.”

„Nem az a célom, hogy kísérletezzek az izraeli néppel” – hangsúlyozta. „Amit én csinálok, az emberek közötti béke. Alulról felfelé. Több munkahelyet szerezni a palesztinoknak, jobban fizető munkahelyeket. Javítjuk a gazdaságot. Ebben hiszek. És azt kell mondanom, hogy a palesztinok példátlan jólétet tapasztalnak.”

A teljes interjút Naftali Bennettel ide kattintva tudja megtekinteni.

A palesztinok állításával szemben nincs veszélyben az al-Aksza mecset

Már több mint egy hete a Hamász és a Palesztin Hatóság történeteket terjeszt arról online, hogy a zsidók idén rituális pészahi áldozatot fognak bemutatni a Templomhegyen.