Bennett és Netanjahu a közösségi médiában csapott össze a gázai rakétázás miatt

Naftali Bennett miniszterelnök kedden Twitteren vitázott Benjamin Netanjahu ellenzéki vezetővel a Gázai övezettel kapcsolatos politikájukról, miután gázai terroristák este rakétát lőttek ki Izraelre, közel négy hónapnyi csendet megszakítva.

„Egy erős, jobboldali kormányt kell létrehoznunk, amely helyreállítja a békét és a biztonságot Izrael polgárai számára” – írta Netanjahu volt miniszterelnök a rakétatámadás után.

Bennett kedd délelőtt reagált:

,,Netanjahu úr, az ön hivatali ideje alatt terroristák 13 000 (!) rakétát lőttek ki Dél-Izrael lakosaira, 1500 terrortámadást hajtottak végre, 45 000 dunam földet égettek fel, 238 izraelit öltek meg és 1700 másikat megsebesítettek” – mondta Bennett. ,,És erre ön? Dollárokkal teli bőröndöket enged át a Hamásznak” – tette hozzá, utalva azokra a több százmillió dollár értékű havi támogatásokra, amelyeket Katar 2018 óta küld Gázának.

,,Az Ön öröksége: Hamász-rakéták Jeruzsálemre, lincselések Akkón és Lodban. Izrael lángokban. Ön elbukott a Hamásszal szemben. Mi helyrehozzuk”.

A miniszterelnök a tavaly májusi 11 napig tartó harcokra utalt a gázai szervezetekkel, melyek azután robbantak ki, hogy a Hamász rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre. A Gázával folytatott konfliktus mellett etnikai erőszak zajlott a vegyes zsidó és arab lakosságú izraeli városokban.

Izrael új lézeres légvédelmi rendszere megváltoztathatja a védelmi ipart

Az Iron Beam (Vassugár) rednszert „sorsfordítónak” nevezik, mert Izraelnek szinte hermetikus védelmet nyújthat a rakétákkal szemben.

Bennett kijelentésére reagálva Netanjahu Likud pártja azzal érvelt, hogy a miniszterelnök aratja le a babérokat a volt miniszterelnök munkájáért.

,,Bennett, az a csend, ami Dél-Izraelben volt, a Netanjahu miniszterelnök által vezetett Falak Őrzője-hadművelet eredménye, és önnek ezt is sikerült tönkretennie” – írta a Likud Twitteren, a Gázával folytatott májusi konfliktusra utalva.

„Amikor ‘Netanyahu hivatali idejéről” tweetel, úgy tűnik, elfelejti, hogy akkoriban védelmi miniszter volt és a kabinet tagja. Az ön gyenge kormányának ideje lejárt, kezdjen pakolni” – tette hozzá az ellenzéki párt.

Este a Gázából Kiszufim felé kilőtt rakétát a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogta. Sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés.

A Hamász nem vállalta a felelősséget a támadásért, és üzenetben tudatta, hogy nem érdekelt az eszkalációban, és keresi a rakétaindításért felelősöket.

Gázában úgy vélik, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezethez köthető elemek lőtték ki a rakétát, valószínűleg a terrorszervezet vezetésének tudta nélkül.

Órákkal a támadás előtt a Palesztin Iszlám Dzsihád vezetője, Zijád al-Nahala közleményt adott ki, egy lehetséges katonai válaszra figyelmeztetve a Jeruzsálemben valamint Júdea és Szamáriában zajló eseményekre.

Abszurd arab követelések tartják egyben az izraeli kormányt

A Ráám pártra egyre nagyobb nyomás helyeződik, hogy lépjen ki a kormánykoalícióból.

Az Izraeli Védelmi Erők éjszaka közölte, hogy a vadászgépek támadást indítottak a Hamász egyik fegyvergyártó létesítménye ellen Khan Junesztől nyugatra, és megsemmisítették.

Vasárnap is aktiválódtak a rakétára figyelmeztető szirénák az egyik dél-izraeli közösségben, de az izraeli hadsereg néhány perccel később közölte, hogy téves riasztás volt.

Legutóbb január elsején került sor rakétatámadásra. A Tel Aviv nagyvárosi területére, Gus Dan felé indított két rakéta a tengerben landolt.

Az Izraeli Védelmi Erők röviddel később megtorló csapásokat hajtott végre a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet katonai célpontjai ellen Khan Junesz térségében valamint megfigyelőállásaira az övezet északi részén.

A hétfő esti rakétatámadás egy különösen feszült időszakban történt.

Izraelben március 22 és április 7 között négy halálos terrortámadásra került sor, melyek összesen 14 izraeli életet követeltek.

Izrael fokozta a biztonsági intézkedéseket a terrortámadásokra válaszul, és további erőket vetett be Júdea és Szamáriában, a gázai határon és olyan nagyvárosokban, mint Jeruzsálem és Tel-Aviv, ráadásul idén a ramadán, a pészach és a húsvét is egybeesik.

Az izraeli tisztviselők igyekeznek csillapítani a feszültséget ramadán idején, attól tartva, hogy az erőszak ugyanolyan típusú zavargásokba torkollhat, mint amelyek 2021 májusában rázták meg Izraelt, amikor a Hamász rakétákkal lőtte a zsidó államot, ami 11 napos háborút indított el Gázával és több napos zavargásokat az arabok és zsidók között Izraelben.

Forrás: újkelet.live

Izraelt egy hajszál választja el az újabb háborútól

A Hamász tavaly hasonló Templom-hegyi zavargások után kezdte el rakétákkal lőni Izraelt.