Izraelt egy hajszál választja el az újabb háborútól

A Hamász tavaly hasonló Templom-hegyi zavargások után kezdte el rakétákkal lőni Izraelt. 

A jeruzsálemi Templomhegyen kitört erőszak olyan volt, mint egy ismétlődő jelenet: kövekkel, tűzijátékkal és fadeszkákkal felfegyverzett erőszakos randalírozók álltak szemben több száz jól felfegyverzett izraeli rendőrrel – írja a Jerusalem Post elemzésében Anna Ahronheim

Közel 500 palesztint tartóztattak le és több tucatnyian megsebesültek.

Hananya Naftali on Twitter: „Why do you need so many stones if you are „just praying”? pic.twitter.com/kQ16eFMCTr / Twitter”

Why do you need so many stones if you are „just praying”? pic.twitter.com/kQ16eFMCTr

Hasonló ez az egész mint az az eset, amely tavaly arra késztette a Hamászt, hogy hét rakétát lőjön ki a Gázai övezetből Jeruzsálem felé, ami 11 napos konfliktushoz vezetett, amelyet az IDF a Falak őrei hadműveletnek nevezett el. Idén eddig csak figyelmeztetések érkeztek a Fatah, a Hamász és más terrorista csoportok részéről a blokád alatt álló tengerparti enklávéban, mondván, Jeruzsálem az ő vörös vonaluk, amelyet nem lehet átlépni.

Az izraeli biztonsági erők, amelyek már így is nagy erőkkel vannak jelen Ciszjordániában és az izraeli városok belsejében a hónap elején történt halálos terrortámadások sorozata miatt, nem akarják, hogy a helyzet eszkalálódjon – írja az elemző.

A Templom-hegyet és az al-Aksza mecsetet zsidók és muszlimok milliói tartják szentnek, és a ramadán hónapjában naponta több tízezer muszlim imádkozik ott. Péntek reggel, hat órával azután, hogy a ramadán kezdete óta a leghevesebb összecsapások törtek ki, 50 ezer arab jött imádkozni. Békében.

Ami azonban a reggeli imát követően történt, az minden, csak nem békés. A biztonsági erők finom határvonalon mozognak aközött, hogy az izraeliek biztonságát megőrizzék, ugyanakkor ne lépjék túl a vallásszabadság korlátozásának határát.

Az elmúlt napokban több radikális zsidót tartóztattak le, mert megpróbáltak bejutni a Templom-hegyre, hogy ott rituális áldozatokat mutassanak be.

Vasárnap reggel az izraeli rendőrség ismét behatolt a Templom-hegy területére, miután palesztinok megpróbálták megakadályozni a zsidó látogatókat abban, hogy belépjenek a helyszínre. A rendőrség közölte, hogy több száz maszkos fiatal ismét köveket és vasrudakat halmozott fel, hogy megakadályozza a zsidók belépését a területre.

Később aznap reggel több, az óvárosban a Siratófal felé tartó Egged-buszt is palesztinok támadtak meg, akik nagy kövekkel dobálták meg a buszokat. Több utas, köztük egy 13 éves lány is megsérült.

Amjad Taha أمجد طه on Twitter: „قواعد انسانية لا يريد المتطرفين فهمها؛ حافلات النقل التي تنقل الأطفال والنساء للمدارس والمستشفيات ليست دبابات وقواعد عسكرية. مسجد الأقصى للعبادة لا لكرة القدم ويجب حماية المصلين وإبعاد العنف والتطرف عن المسجد. مهم جدا محاسبة بعض من ابناء فلسطين الذين يقومون بهذه الأفعال.#امجد_طه pic.twitter.com/hOdHaxCHJW / Twitter”

قواعد انسانية لا يريد المتطرفين فهمها؛ حافلات النقل التي تنقل الأطفال والنساء للمدارس والمستشفيات ليست دبابات وقواعد عسكرية. مسجد الأقصى للعبادة لا لكرة القدم ويجب حماية المصلين وإبعاد العنف والتطرف عن المسجد. مهم جدا محاسبة بعض من ابناء فلسطين الذين يقومون بهذه الأفعال.#امجد_طه pic.twitter.com/hOdHaxCHJW

Az elmúlt egy hónap feszültségei során – a hónap eleje óta közel 20 palesztin halt meg – a Hamász visszafogta magát a rakétakilövésekkel, és igyekezett megakadályozni, hogy az övezet más frakciói ugyanezt tegyék.

A ciszjordániai Dzsenin, Tulkarm, Náblusz és a szomszédos falvak IDF rajtaütései erőszakosak és halálosak voltak.

Vasárnap délután a Gázai övezet határán fekvő Nahal Ozban működésbe lépett a rakétasziréna. Bár a lövedékek a Gázai övezeten belül landoltak, és a riasztást törölték, ez csak azt mutatja, mennyire ingatag a helyzet – írja a cikk.

A gázai határ menti települések, amelyeknek a sziréna megszólalása után mindössze másodpercek állnak rendelkezésükre, hogy menedéket keressenek, kapják a rakéták nagy részét. Ők vannak a frontvonalon, és ellentétben a Jeruzsálemre vagy Tel-Avivra kilőtt rakétákra adott izraeli válaszlépésekkel, Izrael ritkán ad valódi választ, amikor ezeket a határ menti településeket veszik célba.

Izrael megfogadta, hogy teljes erővel válaszol minden erőszakos cselekményre, amely Gázából érkezik, de mivel a helyzet ennyire robbanásveszélyes, az IDF-nek egyensúlyt kell teremtenie az izraeli civilek biztonsága és egy újabb teljes körű háború között.

Ez hálátlan feladat, és bármit is tesznek az izraeli biztonsági erők, az egyik vagy a másik oldal őket fogja hibáztatni.

Vagy túl sokat tesznek, vagy nem tesznek eleget.

Fotó: MTI/AP/Mahmoud Illean

Palesztin Hatóság: „Izrael ne válassza ketté a Templom-hegyet”

A palesztin vezetők szerint ezt tervezik, ahogy a hebroni Pátriarkák Sírja is ketté van választva.