Palesztin Hatóság: „Izrael ne válassza ketté a Templom-hegyet”

A Palesztin Hatóság Naftali Bennett miniszterelnök korábbi vasárnapi kijelentéseire reagált, aki hangsúlyozta annak fontosságát, hogy zsidók, muszlimok és keresztények Jeruzsálemben ünnepelhessék ünnepeiket.

Palesztin tisztviselők úgy vélik, hogy Izrael azt tervezi, hogy a Templom-hegyet ugyanúgy felosztja, mint ahogyan a hebroni Pátriárkák barlangját is mecsetre és zsinagógára osztják.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke „figyelmeztetett az al-Aksza mecset elleni ismételt támadások veszélyére” a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során –  írja a Jerusalem Post.

Izrael „jogsértéseit nem lehet eltűrni” – mondta Abbász, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy azonnal lépjen közbe az izraeli „agresszió” megállítása érdekében – írja a Wafa.

Nabil Abu Rudeineh, a Palesztin Hatóság elnöki szóvivője szerint Bennett kijelentéseit teljes mértékben elutasítják, „és kísérletet tesznek az al-Aksza mecset időbeli és térbeli megosztásának legitimálására”.

Abu Rudeineh bírálta az izraeli hatóságokat, amiért megengedték a zsidóknak, hogy „megszállják” a Templom-hegyet, „miközben a mecset kapui zárva vannak a [muszlim] hívők előtt”.

A palesztinok – mondta Abu Rudeineh – nem fogják elfogadni a mecset felosztását, „amely csak a muszlimoké”.

A pénteken és vasárnap a helyszínen kitört erőszakot „veszélyes eszkalációnak” nevezte, hozzátéve, hogy a következményekért egyedül az izraeli kormányt terheli a felelősség.

A Palesztin Hatóság tisztségviselője felszólította az amerikai kormányt, hogy „vessen véget a hallgatásnak, és állítsa le ezt az agressziót, amely az egész régiót lángra lobbantja”.

Megismételte továbbá a nemzetközi közösséghez intézett követelését, hogy biztosítson nemzetközi védelmet a palesztinoknak.

Husszein al-Sejk magas rangú PFSZ-tisztviselő is óva intette Izraelt attól, hogy megpróbálja megosztani az Aksza mecset területét a muszlimok és a zsidók között.

„Ez az égbekiáltó agresszió szent helyeink ellen kudarcot fog vallani” – mondta.

Sheikh, akit Abbász utódjának egyik vezető jelöltjeként emlegetnek, felszólította a nemzetközi közösséget, hogy azonnal lépjen közbe.

Mohammad Shtayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke szintén óva intett attól, hogy „felosszák” a Templom-hegyet.

„Az egész al-Aksza mecset a muszlimok tulajdona és joga, és semmiképpen sem lehet felosztani” – mondta a palesztinai palesztin hatóság rádióállomásnak adott interjújában.

Összecsaptak a palesztinok a rendőrökkel a Templom-hegyen

Összecsapások törtek ki az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben a palesztinok és az izraeli biztonsági erők között.