Összecsaptak a palesztinok a rendőrökkel a Templom-hegyen

Összecsapások törtek ki az Al-Aksza mecsetnél Jeruzsálemben a palesztinok és az izraeli biztonsági erők között – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

A muszlim böjti hónap, a ramadán második péntekének reggelén több tucat muszlim hívő elbarikádozta magát az Al-Aksza mecsetben, az épület előtt pedig tömegek skandálták, hogy „Mi vagyunk Mohamed Def népe”- utalva a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet katonai vezetőjére.

A Palesztin Vörös Félhold szerint az összecsapásoknak legalább 59 sérültje van. Később palesztinok kövekkel dobálták az óvároshoz közeli Oroszlános kapunál álló határvédő rendőri egységet.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „Palestinians continue to hurl stones at police officers on the Temple Mount.pic.twitter.com/xTB0c3NS8A / Twitter”

Palestinians continue to hurl stones at police officers on the Temple Mount.pic.twitter.com/xTB0c3NS8A

Az izraeli rendőrség azt közölte, hogy hajnali 4 óra körül több tucat arab fiatal felvonulást indított a Templom-hegy környékén a Hamász terrorszervezet zöld és a palesztinok zászlóival.

Néhányan közülük petárdákat és köveket dobáltak. Később köveket, deszkákat és egyéb tárgyakat gyűjtöttek ahhoz, hogy elbarikádozzák magukat a mecsetben. A reggeli ima után heves zavargás kezdődött, amelyben köveket és más tárgyakat dobáltak a rendfenntartók felé, valamint petárdákat lőttek.

Pénteken az izraeli biztonsági erők fokozott készültségben állnak, ugyanis ezen a napon egybeesik a muzulmán ramadán második péntekje, a nagypénteki menet az óvárosban, valamint megkezdődik a nyolc napos zsidó pészach a széder estével.

Várhatóan palesztinok tízezrei utaznak Jeruzsálembe, hogy részt vegyenek a Templom-hegyen lévő Al-Aksza mecsetnél tartott délutáni imán.

A palesztinok haragját állításuk szerint az váltotta ki, hogy egy maroknyi zsidónak szándékában állt felmenni a Templom-hegyre, ahol a 70-ben lerombolt zsidó Szentély helyén a muszlimok harmadik legfontosabb szent helyének számító Al-Aksza áll, hogy ott hagyományos pészachi áldozatot mutassanak be.

Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, mert 14 ember vesztette életét négy különböző izraeli városban végrehajtott terrortámadásban. Az izraeli hadsereg fokozta ciszjordániai tevékenységét, a katonák őrizetbe vették különböző terrorszervezetek számos tagját, hogy ezzel megkíséreljék megfékezni az erőszakhullámot.

Fotó: Twitter

Letartóztattak négy zsidót, amiért állatáldozatot terveztek a Templom-hegyen

A „Visszatérés a hegyre” nevű csoport szorgalmazza a harmadik szentély felépítését is.