Letartóztattak négy zsidót, amiért állatáldozatot terveztek a Templom-hegyen

Négy 20 év körüli zsidót tartóztattak le csütörtök reggel, miután a rendőrség gyanúja szerint kecskeáldozatot terveztek a jeruzsálemi Óvárosban lévő Templom-hegyen a pészach előtt – írja a The Times of Israel.

A gyanúsítottakat, akik Jeruzsálemben és júdea-szamáriai zsidó településeken élnek, őrizetbe vették és kihallgatásra vitték, miután a rendőrség egy kecskét talált az egyik gyanúsított otthonában.

A „Visszatérés a hegyre” nevű csoport, amely a harmadik zsidó szentély felépítését szorgalmazza azon a helyen, ahol egykor a két bibliai szentély is állt, egy szórólapot terjesztett, amelyen pénzjutalmat ajánlottak fel annak, akinek sikerül élő áldozatot bemutatnia a Templomhegyen, illetve annak, akit letartóztatnak, amikor ezt megpróbálja megtenni.

„Letartóztatva? 400 sékel. Letartóztatva egy kecskével/báránnyal? 800 sékel. Sikerült áldozatot bemutatni? 10 000 sékel”

– írták.

Az izraeli hatóságok megfogadták, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan megakadályoznak minden olyan kísérletet, amely áldozati állatokkal járna.

Az izraeli rendőrség szerint „hamis információkat terjesztenek az interneten a Templomhegyről, valamint olyan kiadványokat, amelyek szélsőséges szervezeteket bátorítanak arra, hogy a rendőrség letartóztassa őket, ha megpróbálnak a helyszínre jutni és illegális tevékenységet folytatni”.

„A rendőrség továbbra is minden biztonsági szervvel együtt, éjjel-nappal, rejtve és nyíltan is fellép Jeruzsálemben és bárhol máshol, minden olyan személy ellen,

aki megpróbálja megsérteni a Templomhegyen és a város más szent helyein fennálló rendet és törvényeket”

– áll a rendőrség közleményében.

A közlemény hozzátette, hogy

„a potenciális bűncselekmény gyanúját felvető publikációkat ennek megfelelően fogják kezelni”.

A Palesztin Hatóság attól fél, Izrael felépítené a Harmadik Szentélyt

Mahmúd Abbász tanácsadója szerint nem szabad figyelmen kívül hagyni az állítólagos tervet.