A Palesztin Hatóság attól fél, Izrael felépítené a Harmadik Szentélyt

Mahmúd Abbász palesztin elnök tanácsadója figyelmeztet: izraeli telepesek lerombolnák a Sziklamecsetet, és Szentélyt építenének a helyére – írja az Arutz7.

Mahmúd Habbas, a palesztin elnök vallásügyi tanácsadója arról beszélt a héten, hogy a „telepesek felhívása” a Sziklamecset „lerombolására” és a Szentély felépítésére „komoly veszélyt” jelent.

A hír azt követően jelent meg, hogy egy palesztin hírügynökség jelentette: állítólag izraeli telepesek felszólították a kormányt, tegyen javaslatot a fentiekre.

Habbas nyilatkozata szerint a „telepesek” „széleskörű támogatást élveznek” Benjamin Netanjahu miniszterelnök részéről.

A tanácsadó hozzátette, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a felhívást, és arra „erősen kell reagálnia” az araboknak, muszlimoknak és az egész világnak.

Az Arutz7 hozzáteszi, Habbas ismert arról, hogy többször tett már nyilatkozatokat Izrael ellen. 2018-ban a nácikhoz hasonlította Izraelt, 2017-ben pedig prédikációt tartott, melyben „hadüzenetnek” nevezte az amerikai követség Jeruzsálembe helyezésének ötletét.

Mi lesz, ha Mahmúd Abbász egy nap távozik a Palesztin Hatóság éléről?

Kutatók szerint Izrael készen áll, hogy megakadályozza a Hamász lehetséges hatalomátvételi kísérletét a Palesztin Hatóság területén.