Mi lesz, ha Mahmúd Abbász egy nap távozik a Palesztin Hatóság éléről?

A Palestinian Center for Policy and Survey Research (Palesztin Politika- és Közvéleménykutató Központ) felmérése szerint a megkérdezettek kétharmada Mahmúd Abbász palesztin vezető lemondását követeli – írja a JNS.

A lap megszólaltatta Michale Milsteint, a Tel Aviv-i Egyetem Moshe Dayan Központ Palesztin Tanulmányok Fórumának vezetőjét, aki szerint a palesztinok már tudják, hogy nem fogják tudni visszafordítani Donald Trump leköszönő amerikai elnök döntését az amerikai követség Jeruzsálembe való költözéséről, illetve az Izrael és arab országok közötti kapcsolatfelvételt sem.

Milstein szerint viszont igenis számítanak a gazdasági támogatás visszatértére Washington részéről Joe Biden elnöksége alatt.

A kutató szerint nincsen terv az Abbász utáni időkre, noha egyesek szerint Mohamed Dahlan, a Fatah volt biztonsági főnöke, aki jelenleg az Egyesült Arab Emirátusokban él, vissza tervez térni.

Milstein szerint azonban ehhez szüksége lesz Dahlannak a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman és az egyiptomi elnök, Abduel Fatah asz-Sziszi támogatására.

Nem csak Dahlan várja Abbász uralmának végét, hiszen a Palesztin Politika- és Közvéleménykutató Központ szerint a palesztin megkérdezettek kétharmada a politikus lemondását szeretné látni.

A megkérdezettek 86%-a gondolja úgy, hogy a Palesztin Hatóság intézményei korruptak, ez pedig elégedetlenséget szül.

A palesztinok háromnegyede törvényhozási és elnöki választásokat szeretne látni a Palesztin Hatóság területén. Azonban a megkérdezetteknek csupán egy harmada hiszi, hogy ez meg is fog történni.

Ha most tartanák a választásokat a Palesztin Hatóság területén, a lakosság megosztott lenne, de többségben lennének azok, akik egy független listára szavaznának, és nem a Fatah-ra és Abbászra.

A megkérdezettek 51%-a vélte úgy, hogy nem lehet úgy kritizálni a Fatah-vezetést, hogy ne kellene félni a következményektől.

A megkérdezetteknek továbbá 55%-a vélte úgy, hogy a palesztin vezetés „teher” a nép számára.

Legutóbb 2006-ban voltak törvényhozási választások a Palesztin Hatóság területén, illetve 2005-ben voltak elnöki választások. Abbász mandátuma 2009-ben lejárt, de a politikus nem hajlandó új választások kiírására addig, amíg a Gázai övezetben nem lehet megtartani azokat.

A Gázai övezetet a Hamász terrorszervezet uralja, mely rendszeresen lő rakétákat izraeli civil célpontokra.

Hillel Frisch, a Begin-Sadat Stratégiai Tanulmányok Központ vezető kutatója arról beszélt a JNS-nek, hogy Abbász többek között azért is maradhat hatalmon, mert a mérsékelt szunnita államok támogatják Iránnal szemben. „Európa” továbbá támogatja őt anyagilag, hogy fenntartsák a kétállami megoldás reményét, továbbá a palesztin közvélemény érdektelen.

Frisch szerint Izrael viszont készen áll, hogy megakadályozza a Hamász lehetséges hatalomátvételi kísérletét a Palesztin Hatóság területén.

Palesztin jogvédők küzdenek egy DJ szabadon bocsátásáért

A palesztin hatóságok Jerikó közelében, egy Mózes próféta sírhelyénél tartott zenés-táncos rendezvény miatt vették őrizetbe a 30 éves Sama Abd al-Hadit.