Palesztin jogvédők küzdenek egy DJ szabadon bocsátásáért

Emberi jogi szervezetek követelik annak a palesztin nőnek a szabadon engedését, aki a muszlim hagyomány által Mózes próféta sírjának tartott hely közelében rendezett egy zenés-táncos rendezvényt szombaton Jerikó közelében.

A Palesztin Emberi Jogi Bizottság vezetője szerint Sama Abd al-Hadi engedélyt kapott a rendezvényre a Palesztin Hatóságtól, a nőt mégis letartóztatták.

„A turisztikai minisztérium engedélyezte a rendezvényt, nem logikus, hogy ezek után mégis letartóztatták”

– mondta Ammar Dweik. Hozzátette: a temetkezési emlékhely nem csak szent hely, hanem turisztikai célpont is.

„Ha az elektronikus zene nem ide való, akkor a minisztériumnak nem kellett volna engedélyt adnia”

idézi a Dweik szavait a The Times of Israel.

Sama’ Abdulhadi | Boiler Room Palestine

Tracklist:07:30 Enrico Sangiuliano – Hidden T10:30 Drunken Kong – Realize 15:30 Hollen – Energy Drink (Original Mix)19:00 Carl Cox, Reinier Zonneveld, Christ…

A felvételeken látszik, hogy arab izraeliek, és palesztinok együtt táncoltak, és alkoholt is ittak. Az iszlám vallás legtöbb irányzata tiltja az alkoholfogyasztást, a konzervatív palesztin társadalomban pedig a nemek közös tánca is felháborodást kelthet.

Az esemény ráadásul a Ciszjordániában érvényben lévő járványügyi intézkedések szerint sem volt szabályos.

Kedden a Palesztin Hatóság további 15 nappal meghosszabbította a 30 éves lemezlovas letartóztatását, a nő családja pedig arról számolt be, hogy elutasították az óvadékkérelmüket.

Mohamed Stayyeh, a Palesztin Hatóság miniszterelnökének kérésére az esetet egy vizsgálóbizottság elemzi. A Hatóság nem reagált a médiamegkeresésekre arra hivatkozva, hogy az ügy még folyamatban van.

A Haaretz izraeli napilap a „palesztin technokirálynőként” hivatkozott Abd al-Hadira, és sokan úgy tartják, ő az első palesztin női lemezlovas.