Először mondta ki Joe Biden, hogy Ukrajnában népirtás zajlik

Joe Biden amerikai elnök először mondta egyértelműen ki, hogy Moszkva ukrajnai inváziója népirtással ér fel, miközben Vlagyimir Putyin elnök, kijelentette, hogy Oroszország „ütemesen és nyugodtan” folytatja a hadműveletet és eléri céljait.

„Igen, népirtásnak neveztem, mert egyre világosabbá válik, hogy Putyin egyszerűen megpróbálja kiirtani azt a gondolatot, hogy lehetséges ukránnak lenni, a bizonyítékok pedig egyre gyarapodnak” – mondta Biden újságíróknak, miközben kedden az Air Force One fedélzetére készült.

Biden többször is háborús bűnösnek nevezte Putyint, de kedden korábban egy Iowa-államban tartott beszédében az amerikai elnök retorikáját úgy fokozta, hogy népirtással vádolta Oroszországot.

„Majd a jogászok eldöntik nemzetközi szinten, hogy annak minősül-e vagy sem, de nekem úgy tűnik, hogy igen” — számol be a Reuters.

Oroszország többször tagadta, hogy kifejezetten civileket célzott volna meg, és azt mondta, hogy a háborús bűnökre vonatkozó ukrán és nyugati vádak koholmányok.

Számos észak-ukrajnai város, ahonnan Oroszország visszavonult, tele van a Kijev szerint gyilkossági, kínzási és nemi erőszakkal járó hadjárat során megölt civilek holttestével.

Az Interfax ukrán hírügynökség szerdán idézte a kijevi kerületi rendőrfőnököt, aki szerint 720 holttestet találtak a főváros környéki régióban, és több mint 200 embert eltűntként tartanak nyilván.

Putyin kedden több mint egy hét óta először nyilatkozott nyilvánosan a konfliktusról, amikor azt mondta, hogy Oroszország „ritmusosan és nyugodtan” folytatja a hadműveletet, és bizakodását fejezte ki, hogy céljai – többek között a biztonság terén – megvalósulnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán kora reggeli beszédében gúnyolódott Putyinon: „Hogyan jöhetett létre egy olyan terv, amely alig több mint egy hónap háború alatt saját katonáik tízezreinek halálát irányozza elő?”.

Putyin azt mondta, hogy a béketárgyalások „ismét zsákutcába értek számunkra”.

A Biden-kormány végének kezdete?

Az amerikai történelem megmutatta, hogy a védelmi kérdések döntő hatással vannak a választásokra, ha azok befolyásolják az Egyesült Államok szuperhatalomként való megítélését.