Times of Israel: Izrael számára Orbán győzelme diplomáciai áldás

A The Times of Israelben jelent meg Lazar Berman, az izraeli lap külpolitikai tudósítójának elemzése a magyar országgyűlési választás utáni helyzetről.

Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor elsöprő választási győzelmet aratott múlt vasárnap, megvédve a Fidesz párt többségét az egységes ellenzéki pártok széles spektrumával szemben.

Berman szerint az Orbánt ért vádak egy része súlyos: ezek szerint a magyar miniszterelnök erodálja a magyar demokráciát, igyekszik bagatellizálni a holokausztban való magyar bűnrészességet, és hogy összejátszik Vlagyimir Putyinnal.

Ugyanakkor a cikkíró véleménye az, hogy

Izrael és a reálpolitikával foglalkozó izraeli kormány tagjai számára Orbán győzelme diplomáciai áldás,

mivel Magyarország Orbán vezetésével Izrael szilárd barátjának bizonyult az európai intézményekben.

Januárban Naftali Bennett miniszterelnök megköszönte Orbánnak, hogy „Magyarország szilárdan támogatja Izraelt a nemzetközi intézményekben”, csütörtökön pedig Isaac Herzog elnök

levélben gratulált a magyar miniszterelnöknek a győzelemhez, „barátnak és szövetségesnek” nevezve őt.

Orbán félreérthetetlen választási győzelme biztos felhatalmazást ad a magyar vezetőnek hazájában arra, hogy szembeszálljon az EU álláspontjaival – többek között Izraellel kapcsolatban is – írta a The Times of Israel riportere.

Berman felidézte cikkében, hogy Budapest az elmúlt években Jeruzsálem leghűségesebb támogatója volt az Európai Unióban, és több olyan törekvést is megakadályozott, amely az izraeli politikát kritizáló nyilatkozatok kiadását akarta elérni. 2020-ban Magyarország volt azon országok egyike, amelyek nyilvánosan nem emelték fel szavukat Izrael azon – azóta meghiúsult – terve ellen, hogy egyoldalúan annektálja Ciszjordánia egy részét.

Az EU külpolitikai folyamatának jellegéből adódóan még a legkisebb országoknak is megvan a hatalmuk, hogy meghiúsítsák az európai kezdeményezéseket. A blokk konszenzusos alapon hozza meg döntéseit, ami azt jelenti, hogy az Izraelt elítélő határozatokat mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia –

beleértve a hagyományosan Izrael-barát Visegrádi Csoportot, amely Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság szövetsége.

Orbán győzelme rávilágít a magyar zsidók körében bekövetkezett változásra

A magyarországi parlamenti választások zsidó közösségek körében érzett hatásairól számol be a Jewish News Syndicate.

Magyarország Izrael barátja

Magyarország izraeli nagykövete, Benkő Levente utalt arra, hogy Magyarország megnövekedett bizalommal tárgyal Brüsszellel.

„A kommunizmus bukása óta valaha mért egyik legmagasabb választási részvétellel a magyarok nagyon világos és egyértelmű üzenetet küldtek azzal, hogy erős új mandátumot adtak a jelenlegi kormánynak”

– mondta Benkő csütörtökön a The Times of Israelnek.

„Ez olyan demokratikus legitimáció, amelyet aligha hagyhatnak figyelmen kívül partnereink az Európai Bizottság és Magyarország között folyó vitákban. Különösen, hogy e viták számos aspektusa olyan kérdéseket érint, amelyek még mindig bőven a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartoznak – és szeretnénk, ha ez így is maradna”

– folytatta.

„A választások semmilyen módon nem változtattak azon, hogy Magyarország szilárdan támogatja Izraelt a nemzetközi szervezetekben és elismeri az önvédelemhez való elidegeníthetetlen jogát”

– tette hozzá Benkő.

A The Times of Israel eredeti teljes cikke itt olvasható.

Bennett megköszönte Magyarország kiállását Izrael mellett

Bennett megköszönte Magyarország kiállását Izrael mellett.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.