Hogyan szavaz a francia zsidóság a vasárnapi elnökválasztáson?

Támogassák az első zsidó elnökjelöltet? Vagy inkább a mérsékelt Emmanuel Macronra szavazzanak? – teszi a fel a kérdést Zvika Klein újságíró.

Míg Franciaországban sok zsidó miniszterelnök volt, addig zsidó elnök csak egy: Alexandre Millerand, aki meg volt keresztelve, és akinek az édesanyja áttért a katolikus hitre. Millerand 1920 és 1924 között volt elnök, így azóta nem vezette zsidó a köztársaságot.

Franciaországnak most van egy zsidó elnökjelöltje, a szélsőjobboldali Eric Zemmour, aki a verseny elején lendületet vett, de már nem számít esélyes jelöltnek, és nem valószínű, hogy bejut a szavazás második fordulójába. Emmanuel Macron elnök vezet, és a Reuters közvélemény-kutatása szerint a szavazás első fordulójában kényelmes előnye van riválisaival szemben.

Más felmérések szerint Macron a második fordulóban bármelyik riválisa ellen nyerne, bár a 2017-es győzelménél szűkebb különbséggel.

A szélsőjobboldali jelölt Marine Le Pen folyamatosan a második helyen áll. A kemény baloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon feljött a harmadik helyre, Zemmour és a konzervatív Valérie Pécresse néhány százalékponttal lemaradva tőle.

A közel félmilliós franciaországi zsidó nehéz döntés előtt áll a vasárnapi elnökválasztáson: a zsidó elnökjelöltet támogassák, vagy a mérsékelt Macronra szavazzanak?

A héten a franciaországi zsidó közösség tagjaival folytatott beszélgetések során sokan elmondták, hogy közösségeik vezetői rendkívül óvatosan nyilatkoznak, és nagyon idegesek a választás kimenetele miatt. Nincsenek olyan felmérések, amelyekből kiderülne, hogy a zsidók kire fognak szavazni, de nagy figyelmet fordítottak Izraelre és arra, hogy az Izraelben élő francia zsidók hogyan fognak szavazni. Sok Izraelben élő francia zsidó támogatja a szélsőjobboldali zsidó jelöltet, főleg azért, mert nemrég felszólalt az antiszemitizmus ellen.

Egyes becslések szerint a francia-izraeli zsidók 20-30%-a Zemmourra fogja leadni a levélszavazatát, annak ellenére, hogy szinte semmi esélye sincs a második fordulóba jutásra.

Mások szerint a francia-izraeli zsidó közösség többsége Macronra fog szavazni.

A vasárnapi francia választás öt nyitott kérdése

Most vasárnap rendezik a francia elnökválasztások első fordulóját. Hogy mire kell figyelni? Olvassa el Soós Eszter Petronella elemzését!

A francia zsidó közösség vezetői nemrég Izraelben beszéltek rabbikkal, és tájékoztatták őket a helyzetről. Könyörögtek a rabbiknak, hogy mondják meg a híveiknek, hogy ne szavazzanak Zemmourra, mondván, hogy ez negatív, sőt erőszakos reakciókat válthat ki a franciaországi zsidókkal szemben.

Hétfőn Zemmour tweetelt Jeremy Cohen esetéről, egy fiatal francia zsidóról, akit egy villamos ütött el menekülés közben. Azt kérdezte Zemmour, hogy Cohen halálát miért nem tekintik antiszemita támadásnak, annak ellenére, hogy egy videófelvételen látható, amint egy banda megpróbálja összeverni őt néhány másodperccel a halála előtt.

„Ezek a képek hátborzongatóak”

– tweetelte Zemmour.

„Egy újabb gyermekünk halála és a tényekről való süket hallgatás felháborít. Azért halt meg, hogy elmeneküljön a söpredék elől? Azért halt meg, mert zsidó volt? Miért hallgatják el ezt az ügyet?”

A tweet megerősítette Zemmour népszerűségét a zsidók között, akinek kell is a támogatás, ugyanis az utóbbi időben jelentős mértékben veszített támogatottságából a Franciaországban közzétett közvélemény-kutatások szerint.

Másrészt a francia zsidó közösség vezetői bírálták Zemmourt és antiszemitának nevezték, köztük Haim Korsia francia főrabbi is.

Egy zsidó fiatalember halála kavarja fel a francia elnökválasztási kampányt

Marine Le Pen a Twitteren kifogásolta a „hallgatást egy olyan ügyről és annak indítékairól”, amely „antiszemita gyilkosság lehet”.

Francis Kalifat, a francia-zsidó közösségeket tömörítő CRIF ernyőszervezet vezetője egy Zemmourról szóló véleménycikkében azt írta:

„Ő nem egy hasznos idióta – ő egy hasznos zsidó és a holokauszttagadás új vezetője hazánkban”.

Ariel Kandel, a Franciaországból Izraelbe irányuló bevándorlást támogató Qualita szervezet főigazgatója csütörtökön azt mondta, hogy

„az Izraelbe bevándorlók többnyire jobboldaliak és olyan zsidók, akik Franciaországban élve antiszemitizmustól szenvedtek. Ezért sokan közülük Zemmourra fognak szavazni”

– mondta.

„Sok francia zsidó akart jobboldali pártokra szavazni, de nem tudták rávenni magukat, hogy Le Penre szavazzanak a zsidó közösség számára nagyon problematikus nézetei és családi múltja miatt”

– magyarázta.

Kandel szerint ennek a választásnak a jelentősége, különösen a zsidó közösséget illetően, az, hogy „van esély arra, hogy valakit a Le Pen családból elnökké válasszanak – ami néhány hónappal ezelőtt még nem volt reális.”

„Azok, akik nem akarnak Macronra vagy a szélsőjobboldalra szavazni, a második fordulóban tartózkodhatnak. Ha kevesebb a részvétel, az mindig jó a szélsőségeseknek”

– mondta Kandel.

Éric Zemmour: A zéró bevándorlás lesz politikánk egyértelmű célja

A történelem folyásának megváltoztatására és Franciaország visszahódítására szólította fel híveit vasárnap Éric Zemmour.

„Az, hogy a zsidó jelölt – Zemmour – szélsőségesebb lett, mint Le Pen, elfogadhatóbbá tette őt. Zemmour hibája, hogy Le Pennek csekély esélye van arra, hogy elnök legyen. Le Pen nem lesz képes elnök lenni Zemmour segítsége nélkül, és szerintem ő ki is fogja jelenteni, hogy támogatja őt.

Látni, ahogy egy zsidó kiáll a színpadra egy Le Pen vezetéknevű emberrel, és arra kéri a támogatóit, hogy szavazzanak rá, úgy hangzik, mint egy őrült Netflix-sorozat”

– osztotta meg aggodalmát Kandel.

Kandel elmondta, hogy véleménye szerint Zemmour egy asszimilált zsidó, aki nem antiszemita, de egy problémás dolgot támogat.

„Ez egy nagyon ijesztő helyzet a francia zsidók számára”

– véli Kandel.

Ha Le Pent megválasztják, szerinte fennáll az esélye annak, hogy megugrik a bevándorlás Franciaországból Izraelbe.

„Sok zsidó évek óta arról a helyzetről beszél, hogy ha Le Pent megválasztják, akkor Izraelbe fognak bevándorolni”

– mondta Kandel.

 „Nincs okunk arra, hogy ne érjük el a 10 000 alijázó zsidót, ha őt választják meg”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A volt francia főrabbi is alijázik

Gilles Bernheim volt francia főrabbi feleségével szerdán költözött Jeruzsálembe.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.