Egy zsidó fiatalember halála kavarja fel a francia elnökválasztási kampányt

Francia elnökválasztás – Öt nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt, kedden egy zsidó fiatalember tragikus halála került a kampány középpontjába, miközben a két fő esélyes, Emmanuel Macron államfő és Marine Le Pen, a szuverenista Nemzeti Tömörülés jelöltje között tovább csökkent a különbség.

A Párizshoz közeli Bobigny ügyészsége hétfő este jelentette be, hogy eljárást indított március 29-én „csoportosan elkövetett, nem szándékos halált okozó szándékos erőszak” gyanújával egy zsidó fiatalember halálnak ügyében.

A 31 éves Jérémy Cohent február 16-án elgázolta egy villamos Bobignyben, s belehalt a sérüléseibe, ami miatt először gondatlan emberölés gyanújával indult vizsgálat. A közösségi oldalakon azonban a közelmúltban megjelent egy felvétel, amelyen

az áldozat családja szerint jól látható, hogy a férfit egy fiatalokból álló társaság megtámadta, s emiatt menekülni kényszerült, mielőtt a villamos elgázolta.

Az áldozat családja tanúfelhívást tett közzé, majd miután több szemtanú is jelentkezett a családnál, az ügyészség megindított egy második eljárást is a bántalmazás miatt.

„A feltételezés, miszerint az áldozat azért ment át a villamossíneken, mert a támadói elől menekült, természetesen megvizsgálandó”

– írta az ügyészség. A hatóságok a támadást azonban egyelőre nem nyilvánították antiszemita jellegűnek, és a közleményükben nem is tettek utalást az áldozat zsidó vallására, az elkövetőket még keresik.

The Jewish Chronicle on Twitter: „In February, Jeremy Cohen was killed by a tram in a Paris suburb. At the time, police treated it as a road accident. Now, a new video has emerged showing him being chased by a mob and his family are calling on police to investigate it as an antisemitic attack. pic.twitter.com/tErbi52cBN / Twitter”

In February, Jeremy Cohen was killed by a tram in a Paris suburb. At the time, police treated it as a road accident. Now, a new video has emerged showing him being chased by a mob and his family are calling on police to investigate it as an antisemitic attack.

Az elmúlt 24 órában több elnökjelölt is felhívta a figyelmet a támadás feltételezhetően antiszemita jellegére.

Marine Le Pen a Twitteren kifogásolta a „hallgatást egy olyan ügyről és annak indítékairól”, amely „antiszemita gyilkosság lehet”.

A felmérésekben negyedik helyre jelzett Eric Zemmour publicista négy Twitter-üzenetet is írt az ügyről.

„Azért halt meg, mert a csőcselék elől menekült? Azért halt meg, mert zsidó? Miért tussolják el ezt az ügyet?”

– tette fel a kérdéseit.

Yannick Jadot, a Zöldek jelöltje is a Twitteren követelte, hogy „fény derüljön Jérémy Cohen halálára, a támadásra, mielőtt elgázolta egy villamos”.

A harmadik helyre jelzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon szintén a Twitteren fejezte ki együttérzését az áldozat családjának.

„A családhoz hasonlóan mi is az igazságot és igazságszolgáltatást szeretnénk”

– írta.

Macron sima győzelme várható, de néhány elemző aggódik

Ha az egyébként politikailag nem aktív Le Pent támogató csoportok elmennek szavazni, akkor szorosabb lehet az eredmény, mint ahogy jelenleg várható.

Franck Serfati, az áldozat családjának az ügyvédje a BFM hírtévében elmondta: a család nem szeretné, ha bárki is politikai céljaira használná fel a tragédiát.

„A Cohen család nem állítja, hogy antiszemitizmusról van szó. Ez a tények kiforgatása és előzetes minősítése lenne. De egyelőre nem szabad kizárni, hogy az antiszemitizmus súlyosbító körülmény lehet”

– tette hozzá a jogi képviselő, utalva arra, hogy az elmúlt 15 évben több antiszemita indíttatású gyilkosság is történt Franciaországban.

A francia elnöki hivatal jelezte, hogy Emmanuel Macron kabinetje beszélt telefonon Cohen szüleivel annak érdekében, hogy „fény derüljön az igazságra”, s jelezte, hogy az államfő közelről figyeli az ügy fejleményeit.

Hírmagyarázók szerint

nem lehet egyelőre megmondani, hogy a bűneset befolyásolhatja-e az elnökválasztás kimenetelét, de emlékeztettek arra, hogy 2002-ben három nappal az első forduló előtt egy idős férfi megtámadása a jelképe lett az akkori kampánynak, amelyet a közbiztonsági kérdések határoztak meg.

A felmérések szerint a vasárnapi első fordulóból Emmanuel Macronnak és Marine Le Pennek van továbbra is esélye továbbjutni az április 24-i második fordulóba. Ha most tartanák az első fordulót, a jelenlegi államfő az Ipsos közvélemény-kutató hétfőn közzétett felmérése szerint 27,5, míg Marine Le Pen 22 százalékot érne el. E szerint a mérés szerint a két jelölt között az erőviszony nem változott az elmúlt héten, Macron a második fordulót a szavazatok 53 százalékával nyerné meg most, míg Marine Le Penre a választók 47 százaléka adná a voksát. A Harris Interactive viszont a Nemzeti Tömörülés jelöltjének támogatottságát 48,5 százalékra, Macronét pedig 51,5 százalékra mérte, ami már a hibahatáron belül van.

A közvélemény-kutató intézetek a korábbi elnökválasztásokhoz képest alacsony, 75 százalékos részvételt és egyelőre nagyarányú bizonytalan szavazót jeleznek előre, ezért az utolsó héten elsősorban az ő megnyerésükért kampányolnak a jelöltek. Emmanuel Macron vidéki körútra indult, ahol az állam és a régiók viszonyáról, illetve az Európa Unió szerepéről, illetve az koronavírus-járvány kezeléséről és adóügyi kérdésekről vitázik lakossági fórumokon.

Tavaly egyszerre nőtt és csökkent az antiszemitizmus Franciaországban

Ugyanabból a számsorból az egyik elemzés azt számolta ki, hogy 2021-ben 14%-kal csökkent az antiszemita események száma, a másik szerint viszont a 75%-kal nőtt.