A volt francia főrabbi is alijázik

Gilles Bernheim volt francia főrabbi feleségével szerdán költözött Jeruzsálembe. Bernheim múlt pénteken, még a sábát bejövetele előtt, nyilvános Facebook oldalán azt írta, hogy „ennek a sábának különös hangulata lesz”, mivel ez ő és családja utolsó szombatja Párizsban, majd hozzátette, hogy „jövő héten már otthon leszünk, Jeruzsálemben” – írja a The Jerusalem Post.

Bernheim azt is leírta, hogy lépésében közrejátszott az a tény, hogy gyermekei és unokái is a zsidó államban élnek. Hanuka hetében Bernheim számára kisebb ünnepséget szerveztek a párizsi nagy zsinagógában, a Synagogue de la Victoire-ban.

Gilles Bernheim négy évig, 2009 januárjától 2013 áprilisáig volt Franciaország főrabbija, posztjáról akkor kellett távoznia, miután kiderült, hogy két könyvében és a homoszexuálisok házasságáról szóló egyik esszéjében, a „Homoszexuális házasság, meleg szülők és örökbefogadás: Amit elfelejtünk mondani” címűben plagizált. Az esszét még Benedek pápa is idézte egy alkalommal vatikáni beszédében.

Bernheimet azzal is vádolták, hogy hivatalos önéletrajzában magát tévesen a filozófia tudományok doktoraként jellemezte, holott ilyen címet soha nem szerzett.

Egy elveszett törzs tagjai érkeztek Izraelbe

Menáse elveszett törzsének leszármazottai 2700 év után tértek vissza Izrael földjére.