Egy elveszett törzs tagjai érkeztek Izraelbe

Menáse elveszett törzsének leszármazottai 2700 év után tértek vissza Izrael földjére.

Egy különleges akció keretében Izraelbe érkezett az észak-indiai Bnéj Menáse (a bibliai Menáse fiai) zsidók egy újabb csoportja – írja az Arutz 7 híroldalra hivatkozva a zsido.com.

Örülök és megtiszteltetésnek érzem, hogy részt vehetek a Bnéj Menáse közösség Izraelbe költöztetésében. A kormány ellenszavazat nélkül döntött a 250 bevándorló azonnali befogadásáról, akik már régóta várnak erre a lehetőségre. Igyekszem felgyorsítani a közösség további tagjainak alijáját is. Különleges áldás, hogy éppen hanukakor érkeznek Izraelbe. Ez az esemény gyönyörű fényként ragyogja be az ünnepet” – mondta Pnina Tamano-Sata bevándorlási és befogadási miniszter.

Az indulást megelőző hónapokban a közösség tagjait igyekeztek felkészíteni az izraeli életre és asszimilációra. Ezt a munkát segítette az elveszett törzseket segítő Sávéj Jiszráel szervezet is.

A Bnéj Menáse közösség hazatérése 2700 évnyi száműzetés után egy modern kori hanukai csoda, amiért nagy köszönet illeti Tamano-Sata miniszter asszonyt. Ez a különleges közösség, mely képes volt megőrizni a kapcsolatát a zsidó néppel és Izrael földjével nemzedékeken keresztül, inspirációt és reményt jelent mindannyiunk számára

– mondta Micháel Freund rabbi, a Sávéj Jiszráel szervezet vezetője.

Az Izraelbe érkezett csoport tagjai a reptéren megkapták új hivatalos dokumentumaikat majd karanténba kellett vonulniuk.

A Bnéj Menáse törzsből 2003 óta 4000-en vándoroltak a zsidó államban, akik közül idén többen már csatlakoztak az Izraeli Védelmi Erőkhöz.

A bangladesi és mianmari határ közelében élő közösség úgy tartja, hogy őseiket még az első Szentély lerombolása után hurcolták Asszíriába, majd onnan vándoroltak tovább keletre.

Az azóta eltelt évezredek alatt asszimilálódtak, ám bizonyos szokásaikban megőrizték az ősi izraelita elemeket, és sokan elkezdtek érdeklődni zsidó örökségük iránt. A közösség jelentős része a 19. században misszionáriusok hatására keresztény hitre tért. Bár 2005-ben a szefárd főrabbi hivatalosan is elfogadta, hogy a közösség tagjai valóban egy elveszett zsidó törsz leszármazottai az asszimiláció miatt betérésen kell keresztülmenniük, hogy vallásjogi értelemben is zsidónak számítsanak.

Az elveszett héber törzsek nyomára bukkanhattak Közép-Amerikában

Különös, ókori héber rovásíráshoz hasonló véseteket találtak Puerto Rico-ban.