Orosz neonáci harcolt az Azov zászlóalj ellen Mariupolban?

A Neokohn szerkesztője

Van, amikor homokszem kerül a Kreml Ukrajna „nácitlanításról” szóló narratíva-gépezetébe.

Különleges videót tett közzé saját hivatalos honlapján és Telegram-csatornáján is Gyenyisz Vlagyimirovics Pusilin, az Oroszország által támogatott és elismert Donyecki Népköztársaság vezetője április 3-án.

Pusilin Mariupolba látogatott, hogy állami kitüntetéseket adjon át a szakadár köztársaság népi milíciája tagjainak. Az eseményről készült beszámoló szerint „a katonai kötelesség teljesítése során tanúsított bátorságáért, vitézségéért és odaadásáért a Donyecki Népköztársaság Hőse Aranycsillag Érdemérmet és az Orosz Föderáció állami kitüntetését – a Bátorságrendet – is megkapta az 1. hadtest „Szomália” nevű motorizált lövész zászlóaljának parancsnoka, Timur Kurilkin alezredes.”

Kurilkin elmondása szerint a kitüntetéseket azért kapta, mert zászlóaljával részt vett az ukrán védelem áttörésében Mikolaivkánál és Mariupol bekerítésében.

„Harmadik hete tisztítjuk meg Mariupolt az undok fasisztáktól. Ott mindenki kedves, őszinte szavakkal fogad minket”

– állította a parancsnok, az orosz tüzérség által egyébként 85%-ban megsemmisített Fekete-tenger menti kikötővárosról.

Mariupol polgármestere szerint „új Auschwitz” lett a városából

Az oroszok mobil krematóriumairól már korábban is felröppentek hírek, de az azokat igazoló videó 2013-ban egy mobil szemétégetőről készült.

A parancsnokkal együtt összesen nyolc embert tüntettek ki, köztük a lövész zászlóalj egyik rohamosztagának parancsnokát, Roman Vorobjov főhadnagyot, aki második fokozatú Szent György-keresztet kapott.

Igen ám, csakhogy Vorobjov főhadnagy jobb kezén két felvarró is díszelgett a kitüntetésekor, amelyek jelentése szöges ellentétben áll parancsnoka „undok mariupoli ukrán fasiszták” elleni harcról szóló lelkes beszámolójával, ezért további magyarázatra szorulnak.

Vorobjov jobb karján feltűnő egyik felvarró egy Valknut, egy ősi északi szimbólum, amelyet sokan Odin isten jelképének tekintenek, és használnak — egyébként nem rasszista indíttatásból — a skandináv újpogány vallást követők. Azonban számos fehér felsőbbrendűség párti csoport kisajátította magának a Valknutot, hogy rasszista szimbólumként használja, ezért is a Rágalmazásellenes Liga (ADL) a Valknuttal kapcsolatban felhívja a figyelmet, hogy mindig alaposan meg kell vizsgálni a kontextust, amelyben megjelenik a jelkép.

Vorobjov főhadnagy másik felvarrójának esetében azonban már kétség sem fér viselője ideológiai meggyőződéséhez. A felvarró ugyanis egy „Totenkopf”-ot ábrázol. A „Totenkopf” magyarul „halálfejet” jelent, és általában egy koponya és keresztcsontok ábrázolására utal.

A náci korszakban Hitler Schutzstaffelje (SS) is a „Totenkopfot” választott szimbólumként. Többek között ez lett a náci szervezet egyik ágának, a SS-Totenkopfverbände-nek a jelképe is, amelynek a feladata a koncentrációs táborok őrzése volt. Ennek az egységnek több tagját később áthelyezték, és a Waffen SS egyik hadosztályának, a 3. SS „Totenkopf” páncélos hadosztálynak a központi magjává vált, amely a második világháború alatt számos háborús bűncselekményt követett el.

A második világháború óta a neonácik és más fehér fajgyűlölők az SS-hez fűződő kapcsolata miatt, a „Totenkopfot”, mint bevett gyűlöletjelképet használják.

A Kreml a Wagner-csoport neonáci zsoldosait küldte Ukrajna „nácitlanítására”

A diverzáns akció lelepleződött, és az ukrán hatóságok 36 órás kijárási tilalmat elrendelve hajtóvadászatot indítottak a beszivárgó zsoldosok után. Hende Olivér írása.

A Vorobjov által viselt felvarró a „Totenkopfnak” egy modern változata, amelyen a halálfej egy taktikai sisakot és fülhallgatót „visel”. A sisakon látható fekete alapon egy fehér kulcs is, amely pontosan megegyezik az 1. SS Leibstandarte SS Adolf Hitler páncélos hadosztály által használt egységjelvénnyel. A fülhallgatón látható ezen felül egy birodalmi sas társaságában a Harmadik Birodalomra utaló „R3ICH” felirat is, amelyek együttesen alkotják a felvarrót gyártó és forgalmazó cég logóját.

A felvarrót „TOTENKOPF 3D” néven forgalmazó szélsőjobboldali német webshopban ironikus módon megvásárolhatók a szintén neonáci eszméket valló, és Mariupolnál egyébként pont Vorobjov egysége ellen harcoló ukrán Azov-hadosztály pólói és felvarrói is.

Amint azt korábban is említettük, Pusilin honlapjára az eredeti cikk, és az azt kísérő videó április 3-án került fel. A szakadár vezető sajtósai azonban rájöhettek a hadnagy neonáci felvarrói miatt okozott bakira, ezért április 5-én kivágták Vorobjovot az eredeti videóból, és helyette egy másik katona kitüntetésének a jelenetét vágták be a helyére (Pusilin honlapján és Telegram-csatonáján is kicserélték az eredeti videót). Jelen cikk írója számított erre, ezért még az előtt lementette az eredeti verziót, hogy azt levették volna (Vorobjov kitüntetése 0:33-tól, később a csoportképen jobbról harmadikként 2:09-nél):

Vorobjov kitüntetésének kivágását az eredeti videóból a „Wayback Machine” nevű digitális archívum segítségével lehet bizonyítani, amellyel az egyes oldalakon végzett változtatások, és az adott oldal korábbi változatai is megtekinhetők (a szóban forgó Pulisin honlapján publikált cikk két változata itt érhető el). Az április 3-i, „eredeti” változatba ágyazott videó hossza 2:21, míg az április 5-i „megvágott” verzió már csak 2:17. Pulisin videószerkesztői azonban még így is hanyag munkát végeztek, és nem sikerült teljesen kivágniuk Vorobjov főhadnagyot az új videóból sem, aki 1:10 másodpercnél újra feltűnik jobb kezén a felvarrókkal. Ezenkívül nem sikerült értesíteniük a „bakiról” azt a donyecki lapot sem, amely szintén leközölte az eredeti videót (a cikk írásakor még az eredeti, vágatlan verzió megtekinthető az oldalon).

A Kreml által hangoztatott Ukrajna „nácitlanítása” körül meghúzódó ellentmondásokra már előző cikkünkben is felhívtuk a figyelmet. Vorobjov főhadnagy esete szintén azt igazolja, hogy Moszkvának az ukrán Azov-zászlóalj ellen felhozott, — egyébként jogos, de egész Ukrajnára vonatkoztatva már alaptalan — követelései mellett

a saját és szövetségeseinek sorai között is szét kellene néznie, ha már egyszer szent célként tűzte ki maga elé Ukrajna „nácitalanítását”.

Arról nem is beszélve, hogy a Kreml olyan cikkeket enged publikálni az orosz állami médiában, amelyek azt állítják, hogy az „ukronácizmus” nagyobb fenyegetést jelent a világra, mint hitleri nácizmus egykoron.

Méltatlankodnak az ukránok az Azov-alakulat lefasisztázása miatt

Az Azov-alakulatot egy meggyőződéses fehér fajgyűlölő alapította, aki szerint Ukrajna nemzeti célja, hogy megszabadítsa az országot a zsidóktól és más alacsonyabb rendű fajoktól.