Mariupol polgármestere szerint „új Auschwitz” lett a városából

Ukrajna legintenzívebben bombázott városának polgármestere az eddigi leghatározottabban elítélte az orosz erőket.

Az Azovi-tenger partján fekvő, Donyeck megyei Mariupolba benyomult orosz erők mobil krematóriumokat alakítottak ki, amelyekben az általuk megölt civil lakosok holttesteit égetik el, hogy eltüntessék a bűntetteik nyomait – írta szerdán az ukrajnai kikötőváros vezetése a Telegram üzenetküldő portálon.

A közlemény szerint – amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – miután komoly nemzetközi visszhangot váltott ki a Kijev környéki Bucsában elkövetett vérengzés, a legfelső orosz katonai vezetés elrendelte, hogy semmisítsék meg az orosz hadsereg Mariupolban elkövetett bűncselekményeinek minden bizonyítékát.

„Egy héttel ezelőtti óvatos becslések szerint is legalább ötezren haltak meg a városban. Tekintettel a város méretére, a katasztrofális pusztításra, a blokád időtartamára és a kemény ellenállásra, mariupoli civilek tízezrei válhatnak a megszállók áldozataivá”

– írta a városi tanács. Hozzátette, hogy

az orosz csapatok nemcsak a holttesteket égetik el, hanem az általuk elkövetett atrocitások lehetséges szemtanúit is igyekeznek felderíteni és „megsemmisíteni”.

A városvezetés szemtanúkra hivatkozva hozzátette, hogy mindezekbe bevonták a donyecki Moszkva-barát szakadárok különleges egységeit is.

Állítólag elfoglalták a neonáci ukrán elit alakulat bázisát Mariupolban

Mariupolt részben azért támadják ilyen heves erőkkel az oroszok, mert itt található a reguláris ukrán hadsereg kötelékében harcoló Azov nemzeti gárda alegységének főhadiszállása.

Facebook-bejegyzésben Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere így fogalmazott:

„A náci koncentrációs táborok fennállása óta a világ nem látott akkora mértékű tragédiát, mint amilyen Mariupolban történt. A rasszisták az egész városunkat haláltáborrá változtatták. Sajnos a hátborzongató hasonlat egyre inkább megerősítést nyer. Ez már nem Csecsenföld vagy Aleppó. Ez az új Auschwitz és Majdanek”.

Elmondta, hogy az egy héttel ezelőtti óvatos becslések szerint 5000 ember halt meg a déli kikötővárosban, de Mariupol méretét és a pusztítás mértékét tekintve „több tízezer” civil halottról lehet szó.

A városban korábban mintegy 400 ezer ember élt, de sokan elmenekültek az orosz invázió előtt.

Az oroszok mobil krematóriumairól már korábban is felröppentek hírek,

de az azokat igazolni kívánó videófelvételről kiderült, hogy az 2013-ban egy mobil szemétégetőről készült.

Truth or fake: Is Russia using mobile crematoriums in Ukraine? * FRANCE 24 English

British website The Telegraph is reporting that Russia is using mobile crematoriums in Ukraine in bid to hide its losses. But the accompanying video footage …

Köves Slomó: Ami Ukrajnában történik az borzasztó – de nem a Holokauszt

A különböző palesztin terrorszervezetek is előszeretettel használják a holokauszt-hasonlatot – figyelmeztet az EMIH vezető rabbija.