A magyarországi zsidókat megosztja a választás

Magyarország történelmének egyik legdrámaibb országgyűlési választása előtt áll – írja Cnaan Liphshiz a Jewish Telegraphic Agency honlapján megjelent riportjában, aki magyar zsidókkal beszélgetett ebből az alkalomból.

Pretz Péter komolyan átgondolta, hogyan fog szavazni április 3-án. A 64 éves budapesti, ötgyermekes családapa végül döntésre jutott: A 2006-ban létrehozott viccpártra, a Kétfarkú Kutya Pártra szavaz, amelynek kampányában ingyen sört és örök életet ígértek.

„Szívesebben szavaznék egy igazi pártra”

– mondta Pretz, aki elmondása szerint „nagyon komolyan veszi a választójogot”, mert a kommunizmusban nőtt fel.

„Most először maradok választási lehetőség nélkül”

– mondta Pretz.

Ez az érzés, amelyet a jelek szerint sok magyar zsidó oszt, a magyarországi új politikai valóság eredménye.

Pretz elmondása szerint sem a kormánypártokra, sem az ellenzékre nem tudja rávenni magát (a Jobbik miatt), hogy rájuk szavazzon.

„Holokauszt-túlélők leszármazottja vagyok. Hogy szavazhatnék fasisztákra? Természetesen nem tudok”

– mondta Pretz a JTA-nek.

Az előzetes felmérések szerint az ellenzéki pártokat tömörítő Együtt Magyarországért Mozgalom a szavazatok 45%-ára számíthat, mindössze 5 ponttal lemaradva a Fidesz-KDNP mögött. Ha az ellenzéki szövetségben nem szereplő, de Orbánnal szemben ellenséges Kétfarkú Kutya Párt átlépi az 5%-os választási küszöböt, majd koalícióra lép a szövetséggel, akkor a Fideszt leválthatják, és így a Jobbik is hatalomra kerülhet – magyarázza Liphshiz, a cikk szerzője.

„Ha ez megtörténik, Magyarország „fasiszta országgá válik”

– mondta Rózsa Tamás 52 éves budapesti üzletember és családapa, aki vasárnap a Fideszre kíván szavazni.

„Ha az ellenzéki szövetség győz, amelyet teljesen beszennyezett a Jobbik , akkor alijázni fogunk. Ha ez tényleg megtörténik, nem akarok itt maradni”

– tette hozzá.

Sinkó Eszter szintén az alijázást fontolgatja a választások kapcsán, de elmondása szerint ő akkor tervezi ezt, ha Orbánt újra választják. A fő panasza az Orbán-kormánnyal szemben a korrupció, amit szerinte sokan mások is így látnak.

Sinkó elmondása szerint lehet, hogy az ellenzéki összefogásra szavaz, bár szerinte is antiszemita a Jobbik, de az is lehet, hogy a Kétfarkú Kutya Pártra.

„Ez nagyon szomorú”

– mondta Eszter hazája politikai helyzetéről.

Antiszemiták is hatalomra kerülnek Magyarországon?

A Bild című német közéleti napilapban jelent meg Bauer Bence, a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatójának írása, a vasárnapi országgyűlési választásokról.

Még a zsidó származású Orbán-szavazók is kritikusak politikájának néhány, zsidókat érintő elemével szemben. Rózsa például úgy véli, hogy Orbán a holokausztban való magyar bűnrészesség kifehérítését segítette elő azzal, hogy támogatta a 2014-ben Budapesten felállított megszállási emlékművet. Az emlékmű Magyarország náci megszállását egy angyalra támadó sassal ábrázolja.

Rózsa azok közé a zsidó bírálók közé tartozik, akik úgy látják, hogy a szoborállítás kísérlet arra, hogy Magyarországot a német megszállás egyszerű áldozataként állítsák be, miközben nácibarát kormányai hozzájárultak zsidók százezreinek a meggyilkolásához. Orbán elutasította a szobornak ezt az értelmezését, amelyet a heves zsidó tiltakozások ellenére állítottak fel.

A Pretzhez hasonló zsidó szavazók ugyanannyira nyugtalankodnak a Fidesz, mint a Jobbik miatt.

„A Fidesz jobb szárnya túlságosan közel áll a fasisztákhoz”

– mondta Pretz.

Rózsa elveti ezeket a vádakat azzal érvelve, hogy szerinte a Fidesz általában nem engedi meg az antiszemita beszédet, és nem tolerálja a rasszizmusnak ezt formáját.

Rózsa szerint ő is támogatja a Fidesz adócsökkentéseit, a nagycsaládosok pénzügyi támogatását a népszaporulat ösztönzése érdekében, a korlátozó bevándorlási politikát, és ellenzi a faji és nemi kérdésekkel kapcsolatos progresszív eszmék iskolai oktatását.

„Mindazonáltal úgy tűnik, hogy a magyar zsidók többsége nem támogatja a Fideszt”

– mondta Rózsa.

„Ők hagyományosan a baloldalt támogatják. Még akkor is, amikor a baloldal a fasisztákkal szövetkezik. Ezt nem értem”

– tette hozzá.

A teljes riport itt olvasható.

„Gyilkos népnek” és gyermekirtónak nevezte a zsidókat egy ismeretlen Miskolcon

A Tett és Védelem Alaptívány feljelentést tett a Miskolci Rendőrkapitányságon.