Antiszemiták is hatalomra kerülnek Magyarországon?

Szélsőjobboldali párt csatlakozott az Orbán-ellenes szövetséghez címmel közölte a hírportálján csütörtökön a Bild című német közéleti napilap Bauer Bence, a Matthias Corvinus Collegiumnál (MCC) működő Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatójának írását a vasárnapi magyarországi országgyűlési választásról.

Bauer Bence az Antiszemiták is hatalomra kerülnek Magyarországon? alcímmel közölt írásában kiemelte, hogy Orbán Viktor az EU-s tagországok állam- és kormányfőit összefogó Európai Tanács leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja és a felmérések szerint jó esélye van az újraválasztásra.

Az 58 éves politikust külföldön ugyan „gyakran az Európai Unióban betöltött különleges szerepére redukálják”, de „kormánya sok választó szemében szilárdan megállja a helyét”. Különösen „család-, gazdaság- és migrációs politikája népszerű sok magyar körében”, de Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja „beárnyékolja” a választási kampányt – írta.

Hozzátette: Orbán Viktor negyedszer próbálkozik az újraválasztással és a verseny valószínűleg szorosabb lesz, mint korábban, mert míg az elmúlt három választáson az ellenzéki pártok külön-külön indultak, ezúttal összefogtak és a magyar választási rendszerben leginkább az számít, hogy ki nyer az egyes választókerületekben.

Mint írja,

az ellenzék „furcsa” szövetségében vannak baloldali, zöld és liberális pártok, valamint egy „kakukktojás”, a Jobbik, amelyet korábban radikális jobboldalinak tartottak.

Kifejtette, hogy a baloldal korábban kizárta az együttműködést a Jobbikkal, de mivel most „valós közelségben van a hatalom”, szükség van a pártra Orbán leváltásához. A Jobbik az ellenzéki szövetség második legnagyobb formációja és győzelem esetén akár kormánytagokat is adhat.

Karlendítős videó került elő a Jobbik alelnökéről

Szilágyi György az ellenzék közös képviselőjelöltjeként indul Budapesten.

Hozzátette, hogy

a Jobbik a kommunikációban „igyekszik mérsékeltebb lenni”, de személyi állományát tekintve „nagyon is a régi”.

Képviselői újra és újra antiszemita kijelentésekkel hívták fel magukra a figyelmet. Képviselői újra és újra antiszemita kijelentésekkel hívták fel magukra a figyelmet, így például egy tavalyi időközi választáson jelöltjük a „Judapest” elnevezéssel illette Budapestet.

Bauer Bence arról is ír, hogy a Jobbik két alelnöke évekkel korábban egymástól függetlenül Hitler-köszöntésre emelte a kezét, egyik európai parlamenti képviselője pedig 2012-ben azt követelte az Országgyűlésben, hogy „a kormány készítsen listát a zsidó származású emberekről”.

Bauer Bence írásában azt állítja, hogy Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem titkolja partnerei „színes” összetételét, arról beszélt, hogy szövetségében „kommunisták és fasiszták” is vannak és tudni véli, hogy hány zsidó van a Fideszben.

Bauer szerint a 49 éves politikust

„a Jobbik fedezte fel és építette fel”.

„Márki-Zay Péter ezt nem tartja gondnak, saját mozgalmának azonban csak egyetlen tagja van, aki bejuthatna a parlamentbe: ő maga”

– írta a Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója, hozzátéve, hogy a miniszterelnök-jelölt így „egyedül van”, szövetségesei pedig sokfélék és nem egységesek, „csak Orbán leváltásának vágya köti össze őket”.

Márki-Zay Péter jó szívvel ajánlja a Jobbikot a zsidó szavazóknak

Mindenképpen támogatja az azonos neműek házasságát, és bevezetné az eurót.

Kiemelte, hogy a Jobbiknak „nagyon fontos szerepe” van a szövetségben, képviselői akár a kormányba is bekerülhetnek. Ugyancsak fontos szerepet játszik a szövetség „legerősebb pártja”, a Demokratikus Koalíció, amely a „posztkommunistákból” vált ki.

„Ez teszi tökéletessé a volt kommunisták és a volt radikálisok szövetségét”

– írta Bauer Bence.

Hozzáfűzte, hogy „ezt a tényt Európa többi részén eddig alig vették tudomásul”, de „nem csak Magyarországon kongatják a vészharangot a zsidó egyesületek és a média”.

Arról is írt, hogy sok megfigyelő kiemeli:

„Magyarországon sokszínű zsidó élet folyik, és zsidó polgártársaink sokkal nagyobb biztonságban vannak, mint más országokban”.

„Gyakorlatilag nincsenek erőszakos antiszemita támadások, a hivatalban lévő kormány támogatja a zsidó közösségeket, és biztosítja a békés együttélést a különböző vallási közösségek között”

– írta Bauer Bence, hozzátéve, hogy

„Budapest az egyetlen olyan főváros az EU-ban, ahol lényegesen több a zsidó, mint a muszlim”.

Köves Slomó: A Jobbik az antiszemitizmus közéleti szimbólumává vált

Az EMIH vezető rabbija szerint a Jobbik megalakulásától kezdve pártprogram szinten hirdette a rasszizmust és antiszemitizmust, s az évek alatt annak közéleti szimbólumává vált.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.