Köves Slomó: A Jobbik az antiszemitizmus közéleti szimbólumává vált

A Mandiner Z. Kárpát Dánielt, a Jobbik alelnökét ért legújabb antiszemita botránnyal kapcsolatban kérdezte az EMIH vezető rabbiját.

A régi Jobbik új palackban címmel jelent meg egy írás a Jewish Voice című amerikai zsidó lap online felületén, amelynek szerzője a Jobbik antiszemitizmusával foglalkozik. A cikket jegyző Kertész Martin azt kifogásolja, hogy az ellenzéki összefogás listájának 9. helyén egy antiszemita nézeteket valló politikus, Z. Kárpát Dániel szerepel.

A szerző egy olyan videót is beágyazott a cikkbe, amelyen a Jobbik alelnöke jól láthatóan náci karlendítést végez, majd nevetni kezd.

A Mandiner megkereste a történtek kapcsán Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját.

Köves a Mandinernek úgy nyilatkozott, a Jobbik megalakulásától kezdve pártprogram szinten hirdette a rasszizmust és antiszemitizmust, s az évek alatt annak közéleti szimbólumává vált.

„Az antiszemita megnyilvánulások, rasszista kijelentések, mosolygós karlendítések, a Jobbik mai pártvezetőiről újra és újra előkerülő félelmetesen bornírt megnyilvánulások nem egyéni eltévelyedések, hanem egy nyíltan vállalt ideológia díszletei”

– mondta az EMIH vezető rabbija.

„Ennek tükrében érdemes végiggondolni, mennyire volt felelőtlen a Jobbik brand, és ezen keresztül a közéletben általuk képviselt ideológia legitimálása az antiszemitizmust és rasszizmust elítélő pártoknak a részéről”

– hangsúlyozta Köves Slomó.

Köves Slomó: Kiszámíthatatlan világunkban felértékelődik a spirituális biztonság

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az ukrajnai menekülteknek nyújtott segítségről, a Knesszetben történt meghallgatásáról és a német kancellárnak írt leveléről beszélt a Neokohnnak