Megadóztatnák a 700 leggazdagabb amerikait

A Biden-adminisztráció készen áll arra, hogy bejelentse a szupergazdagok új adóját – írja a The New York Post.

Biden „Milliárdosok minimális jövedelemadója” nevű javaslata minimum 20 százalékos adókulcsot állapítana meg a 100 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező amerikaiakra – és nemcsak a kimutatott jövedelmüket sújtaná, hanem a részvénytulajdonokon és más vagyonformákon elért nem realizált nyereségüket is.

A terv szerepel majd abban a költségvetési javaslatban, amelyet a Fehér Ház hétfőn fog előterjeszteni – jelentette a Washington Post.

Elon Musk októberben már támadta a terv egy változatát.

„Végül kifogynak mások pénzéből, és akkor jönnek érted”

– posztolta a Twitteren a multimilliárdos Tesla-vezérigazgató.

A Fehér Ház Költségvetési Hivatala által szombaton kiadott tájékoztató szerint a javaslat több mint 1 billió dollárral csökkentené a szövetségi költségvetési hiányt a következő évtizedben.

Biden új adója 10 év alatt akár 360 milliárd dollár bevételt hozna és a leggazdagabb 700 amerikait sújtaná.

Az adó a háztartások legfelső 0,01%-át érintené, és a várható bevétel több mint fele az 1 milliárd dolláros vagy annál nagyobb értékű háztartásokból származna.

Megduplázta vagyonát a világ 10 leggazdagabb embere a pandémia alatt

2020 márciusa és 2021 októbere között a világ népességének 99 százalékának csökkent a jövedelme.

Ebbe a körbe tartozna Elon Musk is – valamint Biden olyan nagy támogatói, mint az Amazont vezető Jeff Bezos és a Facebookot irányító Mark Zuckerberg.

Decemberben Musk azt mondta, hogy a 243 milliárd dollárra becsült vagyonának 2021-es adóterhe összesen 11 milliárd dollárt tesz ki.

Az adó, amelyet a kongresszusnak kellene elfogadnia, még Biden saját pártjában is ellenállásba ütközhet.

Az olyan demokraták, mint Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke és Joe Manchin nyugat-virginiai szenátor határozottan ellenezték a terv korábbi változatait, olyan reklámfogásnak nevezve azt, amely valószínűleg nem fog átmenni a kongresszuson.

A hiány a 2020-as költségvetési évben 3,1 billió dollárról 2021-re 2,8 billió dollárra csökkent. Az előrejelzések szerint idén 1,4 billió dollárra csökken. A gazdaság tavaly 5,7 százalékkal bővült, amit a COVID leállási intézkedések enyhítése is támogatott.

Az infláció azonban 40 éves csúcsra szökött, mivel az ellátási lánc problémái és az ukrajnai orosz invázió hozzájárult az energiaárak felfutásához.

A republikánusok a Biden-kormányt okolták a megnövekedett költségekért.

„A washingtoni demokraták válasza ezekre a nehézségekre éppoly elhibázott volt, mint az amerikai energia elleni háború és az elszabadult kiadások, amelyek hozzájárultak ezek kialakulásához”

– mondta Mitch McConnell, a szenátus republikánus kisebbségi vezetője

„Úgy tűnik, a Biden-kormány hajlandó bármivel megpróbálkozni, csak saját katasztrofális gazdaságpolitikájuk visszavonásával nem.”

Elon Musk komolyan gondolkodik egy új közösségi média platform létrehozásán

Az új platform olyan felhasználókat vonzhatna magához, akik úgy érzik, hogy nézeteiket elnyomják máshol.