Putyin Oroszország helyzetét J.K. Rowlingé-hoz hasonlította

Rowling azt üzente az orosz vezetőnek, hogy „a nyugati cancel culture kritikáját talán nem azok képviselik a legjobban, akik éppen civileket mészárolnak” – írja a The Jerusalem Post.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy televíziós beszédben azt állította, hogy Oroszország J. K. Rowlinghoz hasonlóan a nyugati cancel culture áldozata.

Putyin azt mondta, hogy a brit írónő kijelentéseivel nem felelt meg a gender jogokat követelőknek, ezért sokan transzfóbiával vádolták.

Putyin azt is mondta, hogy a Nyugat „betiltja az orosz írókat és könyveket”, valamint az orosz zeneszerzőket, és „megpróbálnak egy egész ezeréves kultúrát eltörölni”.

„Most megpróbálják eltörölni az országunkat. Minden Oroszországgal kapcsolatos dolog fokozatos diszkriminációjáról beszélek”

– mondta az orosz elnök.

Az orosz elnök a helyzetet az 1930-as évek náci könyvégetéseihez is hasonlította.

„Emlékszünk azokra a felvételekre, amikor könyveket égettek”

– mondta Putyin.

Nem ez az első náci összehasonlítás, ami a háború során elhangzott, hiszen Oroszország többször is kijelentette, hogy Ukrajna lerohanása azért történt, hogy „nácitlanítsák” azt.

Rod Dreher: Ijesztő a Nyugat oroszellenes hisztériája

Ahhoz, hogy kiállj Ukrajna mellett és az orosz agresszió ellen, nem kell, hogy bojkottáld az orosz kultúrát, és válogatás nélkül gyűlöld az oroszokat – írja a konzervatív író.

A Harry Potter-szerzője később visszavágott az orosz elnöknek a kijelentéseiért, és azt tweetelte, hogy

„a nyugati cancel culture kritikáját talán nem azok képviselik a legjobban, akik jelenleg civileket mészárolnak le amiért ellenállnak, vagy akik börtönbe zárják és megmérgezik a kritikusaikat”.

Válaszában Rowling megosztott egy tavalyi BBC-cikket is, amely a bebörtönzött Putyin-kritikus Alekszej Navalnijról szól.

Rowling korábban sok vitát és kritikát váltott ki a transznemű közösségről tett megjegyzései miatt. Az írónő legutóbb egy olyan reformtörvénytervezetet bírált, amelyet a hónap elején terjesztettek be a skót parlamentbe, amelyben a transzneműek számára könnyebbé tennék a nemük törvényes megváltoztatását.

Rowling következetesen tagadta a transzfóbiával kapcsolatos vádakat. Több forrás szerint azonban éppen e vádak miatt vágták ki az év elején az HBO Maxon sugárzott Harry Potter-különkiadásból.

Transznemű aktivisták kiposztolták JK Rowling otthoni címét a Twitterre

„Talán – és ezt csak úgy mondom – a nőkkel szembeni ártalmatlanság legjobb bizonyítéka, ha nem üldözöd, zaklatod és fenyegeted őket” – fogalmazott a Harry Potter-sorozat szerzője.