Transznemű aktivisták kiposztolták JK Rowling otthoni címét a Twitterre

„Talán – és ezt csak úgy mondom – a nőkkel szembeni ártalmatlanság legjobb bizonyítéka, ha nem üldözöd, zaklatod és fenyegeted őket” – fogalmazott a Harry Potter-sorozat szerzője.


A Harry Potter-sorozat írója, JK Rowling hétfőn számonkért egy transznemű aktivista-csoportot, amiért nyilvánosságra hozták lakcímét a közösségi médiában — számolt be róla az NBC.

Péntek este, a Transzneműek Emléknapjának előestéjén Holly Stars humorista, Georgia Frost színész és Richard Energy „drag king” demonstrációt szervezett Rowling otthona előtt a skóciai Edinburgh közelében, tiltakozásul a transzközösségekről alkotott vitatott nézetei miatt.

Rowling a Twitteren reagált a csoport döntésére, ahol „doxxolással” vádolta meg őket. (A „doxxolás” valaki személyes információinak online közzététele az elszenvedő fél engedélye nélkül.)

„Azt kell feltételeznem, hogy Georgia Frost, Holly Stars és Richard Energy úgy gondolták, egy doxxolás majd megfélemlít és abbahagyom a nők jogaiért való küzdelmet” – fogalmazott Rowling tweetjében.

„El kellett volna gondolkodniuk azon, hogy mostanra annyi halálos fenyegetést kaptam, hogy kitapétázhatnám velük a házam. Nem hagyom abba a küzdelmet.”

J.K. Rowling on Twitter: „I have to assume that @IAmGeorgiaFrost, @hollywstars and @Richard_Energy_ thought doxxing me would intimidate me out of speaking up for women’s sex-based rights. They should have reflected on the fact that 7/8 / Twitter”

I have to assume that @IAmGeorgiaFrost, @hollywstars and @Richard_Energy_ thought doxxing me would intimidate me out of speaking up for women’s sex-based rights. They should have reflected on the fact that 7/8

„Talán – és ezt csak úgy mondom – a nőkkel szembeni ártalmatlanság legjobb bizonyítéka, ha nem üldözöd, zaklatod és fenyegeted őket” – tette hozzá.

Stars igyekezett megvédeni a fotó közzétételét. Mint fogalmazott, már törölte a tweetet, miután online fenyegetéseket kezdett kapni.

„Amíg a fotó közzététele mellett álltunk rengeteg súlyosan transzofób üzenetet kaptunk, ezért úgy döntöttünk eltávolítjuk a fotót”

– írta Stars. „Szeretet transz testvéreink” – tette hozzá.

A nézeteltérés a Harry Potter könyvek szerzője és a transzaktivisták közötti háború legújabb frontja. Az elmúlt néhány évben Rowlingot folyamatos kritikák érték a transzközösségről alkotott nézetei miatt, melyet az LMBTQ-szervezetek transzofóbnak minősítettek.

A skót kormány tamponokat helyez el a férfi WC-kben, a transznemű köztisztviselők érdekében

A köztisztviselők a kormány számítógépes rendszereiben és a személyzeti névjegyzékben a Mr, Mrs vagy Ms helyett az „Mx” megnevezést használhatják.

A háború kirobbanására 2019-ben került sor, amikor Rowling támogatásáról biztosította Maya Forstater brit adószakértőt, akit transzofóbnak minősített tweetjei miatt rúgtak ki irodájától.

Rowling ezt követően számos tweetben bírálta az LMBTQ-közösségek szószólóinak önhatalmúlag kikiáltott szervezeteket, amiért „transzofóbia-elleni küzdelem” néven boszorkányüldözést folytatnak.

Tavaly egy közel 4000 szavas blogbejegyzésben pl. megfogalmazta, hogy szerinte a közösségi média üzenetei ösztönzik a fiatalokat arra, hogy transzneműek legyenek.

A blogbejegyzésben Rowling azt is elárulta, hogy ő maga családon belüli erőszak és szexuális zaklatás túlélője.

„Azt szeretném, hogy a transz nők biztonságban legyenek. Ugyanakkor nem szeretném emiatt kevésbé biztonságossá tenni társadalmainkat a lányok és nők számára.

Amikor kinyitod a fürdőszobák vagy öltözők ajtaját, nincsen keresnivalója ott egyetlen férfinak sem, aki nőnek érzi magát. Különösen most, hogy az igazolványt immáron műtét és hormonkezelés nélkül is kiadhatják. Ha kinyitod az ajtót egy férfinek, kinyitod az összesnek. Ez az egyszerű igazság”

– írta.

Rowlingot nézetei miatt az LMBTQ-szervezetek „TERF”-nek minősítették, ami „transzneműeket kirekesztő radikális feministát” jelent. Hétfőn Rowling ennek ellenére ismét posztot fogalmazott meg a nők védelme érdekében a transzlobbyval szemben.

„E nők egyike sem védett úgy, ahogy én vagyok. Ők és családjai nem véletlenül félnek és szoronganak. Amiatt félnek, mert nem hajlandó társadalmunk elfogadni a tényt, hogy a nemiséget nem válthatja fel a nemi identitás társadalmi-politikai koncepciója” – fogalmazott.

A Harry Potter-széria több színésze és munkatársa, többek közt a főszereplőt alakító Daniel Radcliffe sem értett egyet Rowling kijelentéseivel, aki

emiatt nem vehet részt a filmfranchise 20. évfordulója alkalmából leforgatandó találkozón. A különkiadásban a sorozat írója csak az archív felvételeken fog szerepelni.

A NOB szerint a transznemű női sportolóknak nem kell csökkenteniük a tesztoszteronszintet a versenyzéshez

A testület új irányelvei szerint egyetlen sportolót sem szabad kizárni a versenyből a neme miatt érzékelt „tisztességtelen és aránytalan előny” miatt.

Címlapkép forrása: BBC