A NOB szerint a transznemű női sportolóknak nem kell csökkenteniük a tesztoszteronszintet a versenyzéshez

NOB frissített irányelvei nem jogilag kötelező érvényűek – írja a Sky News, hozzátéve, hogy a szervezet szerint nincs abban a helyzetben, hogy minden sportágra vonatkozóan széleskörű szabályozást adjon ki a jogosultság meghatározására, és ehelyett az egyes szövetségek kezében hagyja az ilyen döntéseket.

„Amit minden nemzetközi szövetségnek felajánlunk, az a szakértelmünk és a párbeszéd, ahelyett, hogy elhamarkodottan következtetéseket vonnánk le” – mondta Keveh Mehrabi, a NOB atlétikai igazgatója – jegyezte meg a Sky News.

De hogy a NOB hol áll a transzneműek kérdésében, az elég egyértelműnek tűnik.

A testület új irányelvei szerint egyetlen sportolót sem szabad kizárni a versenyből a neme miatt érzékelt „tisztességtelen és aránytalan előny” miatt

– számolt be a Sky News.

Korábban a transznemű női sportolók csak akkor indulhattak, ha a tesztoszteronszintjük az első versenyük előtt 12 hónappal az előírt határérték alatt volt – írta a csatorna.

De úgy tűnik a NOB meggondolta magát.

„Egyáltalán nem kell a tesztoszteronszintet használni [annak eldöntéséhez, hogy ki versenyezhet]” – mondta Richard Budgett, a NOB orvosi igazgatója a Sky News szerint.

A NOB elítélte a sportolók nemének ellenőrzésére szolgáló nemi tesztelést is, ami „tiszteletlenség”, „potenciálisan káros”  – tette hozzá a csatorna.

Joanna Harper – az angliai Loughborough Egyetem transznemű sportolókkal foglalkozó vendégkutatója – az ESPN-nek azt mondta, hogy a transznemű nők esetében nem feltételezni a fizikai előnyöket „számomra problematikus. Kétségtelen, hogy a transznemű nők átlagosan magasabbak, nagyobbak és erősebbek, mint a  biológiai nők, és ez számos sportágban előnyt jelentk”.

A NOB frissített iránymutatásai valóban csak néhány hónappal azután születtek, hogy Laurel Hubbard új-zélandi súlyemelő – egy biológiai férfi, aki magát nőként azonosítja – lett az első transznemű sportoló, aki olimpián versenyzett.

Sok kritikus szerint Hubbard jelenléte igazságtalan a biológiailag nőkkel szemben.

Sőt, májusban arról számoltak be, hogy néhány biológiailag női súlyemelőnek azt mondták, hogy „maradjon csendben”, miután panaszkodtak, hogy Hubbard ellenük versenyez.

„Mi mind támogatjuk a nők egyenlőségét a sportban, de most ezt az egyenlőséget veszik el tőlünk tőlünk”

– mondta Tracey Lambrechs korábbi olimpiai súlyemelő az ausztrál 7 Newsnak Hubbarddal kapcsolatban.

„Voltak olyan női súlyemelők, akik odajöttek hozzám, és azt kérdezték: ‘Mit tegyünk? Ez nem igazságos, mit tegyünk?’. Sajnos, semmit sem tehetünk, mert minden alkalommal, amikor hangot adunk ennek, azt mondják, hogy maradjunk csendben” – tette hozzá a súlyemelő.

(The Blaze)

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.