Már több, mint 40 ezer szíriai jelentkezett, hogy harcoljon Oroszországért

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (SOHR), egy szíriai NGO szerint már több mint 40 ezer szíriai regisztrált, hogy Ukrajnába utazzon és Oroszország oldalán harcoljon zsoldosként – írja a CBS News.

A csoport hétfőn arról írt, hogy eddig még egyetlen harcos sem hagyta el Szíriát.

A toborzás fő célpontjai a SOHR szerint az al-Katarzsi milícia tagjai – egy olyan csoporté, amelyet az Egyesült Államok szankciókkal sújtott, amiért közvetítőként szolgált az Aszad-rezsim és az Iszlám Állam (ISIS) között. A milícia tagjainak küldtek egy értesítést, amelyben tudatták velük, hogy jelentkezhetnek „zsoldosnak” Oroszország számára Ukrajnába.

A munkáért járó fizetség a hírek szerint 1500 és 2500 dollár között mozog – közölte a SOHR, bár ezt a számot nem tudták minden kétséget kizáróan megerősíteni.

A múlt héten Vlagyimir Putyin azt mondta az orosz biztonsági tanácsnak, hogy engedélyezni kell a külföldi önkénteseknek, hogy Oroszország oldalán harcoljanak Ukrajnában.

„Ha azt látjuk, hogy vannak ezek az emberek, akik önszántukból, nem pénzért akarnak eljönni, hogy segítsenek a Donbászban élő embereknek, akkor meg kell adnunk nekik, amit akarnak, és segítenünk kell nekik eljutni a konfliktusövezetbe”

– mondta Putyin.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „gengsztereknek” nevezte a szíriai zsoldosokat, akik azért utaznának Ukrajnába, hogy „idegen földön” embereket gyilkoljanak.

Ukrajna, amelynek fegyveres erői sokkal kisebbek, mint Oroszországé, szintén felhívást tett közzé külföldi harcosok számára, akik közül néhányan – állítólag többek között az Egyesült Királyságból és Kanadából – már megérkeztek az országba.

„Úgy gondolom, hogy az oroszok kezdenek kifutnak az időből, a lőszerből és az emberekből”

– mondta a CBS Newsnak Ben Hodges tábornok, aki korábban az amerikai hadsereg európai parancsnoka volt.

„Az értékelésemet nyílt forrásból származó információkra és saját tapasztalataimra alapoztam, így természetesen tévedhetek… de szerintem nem fogok túlságosan nagyot tévedni”

– mondta.

A Kreml a Wagner-csoport neonáci zsoldosait küldte Ukrajna „nácitlanítására”

A diverzáns akció lelepleződött, és az ukrán hatóságok 36 órás kijárási tilalmat elrendelve hajtóvadászatot indítottak a beszivárgó zsoldosok után. Hende Olivér írása.