Súlyos veszteségeket szenvedhettek Ukrajnában a Wagner-zsoldosok

A hírhedt Wagner-csoport közel 8000 zsoldosát vetette be már Oroszország Ukrajnában, azonban a zsoldosok súlyos veszteségeket szenvedtek.

A brit alsóház külügyi bizottsága előtt tanúvallomást téve Christo Grozev, a Bellingcat oknyomozó újság ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az orosz Wagner magán katonai cég 3000 tagja vesztette már életét Ukrajnában.

Grozev elmondta, hogy a Wagneren belüli forrásai azt mondták nekik, hogy

az orosz erők oldalán harcoló zsoldosok száma „sokkal magasabb”, mint amire a Nyugat korábban számított.

Grozev szerint a Wagnerhez tartozott az a 200 fő, akiket a konfliktus elején Kijevbe küldtek az oroszok egy sikertelen küldetés keretében, hogy kiiktassák az ukrán politikai és katonai felsővezetést.

Ukrajnában harcoló orosz katonák emlékeztek meg Hitler születésnapjáról

„Tettei és szavai a szívünkben élnek, és arra ösztönöznek bennünket, hogy legyőzzük az ukrán-bolsevik söpredéket!” – posztolta az egyik katona.

A Bellingcat újságírói arra jutottak, hogy a zsoldoscsoport jelen volt Bucsában is.

Grozev megosztotta a külügyi bizottság előtt, hogy beszélt egy korábbi Wagner katonával, aki elmondta neki, hogy sok zsoldos azért választotta a harcot, mert élvezi a gyilkolást.

„A Wagner körülbelül 10-15 százaléka szociopata, olyan emberek, akik csak azért mennek oda, mert ölni akarnak. Vérszomjasak, nem csak adrenalinfüggők”

– mondta Grozev a bizottságnak.

Rami Abdurrahman, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szervezet vezetője szerint a Grozev által említett 8000 Wagner katonájánál is több zsoldos lehet Ukrajnában, továbbá említést tett a Szír 25. különleges missziós hadosztály 700 harcosáról, akiket Szíriában „Tigris Erők” néven ismernek.

„A 700 férfi az elmúlt hetekben hagyta el Szíriát, hogy az orosz erők oldalán harcoljon”

– mondta Abdurrahman.

Katonai szakértő: a Donbászért vívott csata elhúzódó és véres lesz

Az elkövetkező csaták inkább hasonlítanak majd a második világháború manőverező csatáira, mint a Kijev és Mariupol városai körül a háború eddigi hat hete alatt vívott harcokra.