A Wagner-csoport kapta feladatul Zelenszkij meggyilkolását

A The Times jelentése szerint több mint 400 orosz zsoldos tevékenykedik Kijevben a Kreml megbízásából – írja a Paraméter.

A Wagner-csoport orosz zsoldos magánhadseregként teljesíti a Kreml parancsait a világ különböző pontjain. A The Times szerint öt héttel ezelőtt utaztak Ukrajnába Afrikából.

A Kijevbe történt megérkezésükről az ukrán vezetés szombaton értesült. Néhány órával később 36 órás kijárási tilalmat rendeltek el, hogy leleplezzék az orosz szabotőröket.

A kijevi városvezetés arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben ezt valaki megsérti – persze az óvóhelyekre vezető utat kivéve – azt a Kreml ügynökének tekinthetik és likvidálhatják.

A Wagner-csoportot Vlagyimir Putyinhoz, illetve Jevgenyij Prigozsin milliárdoshoz kötik. A Kreml a létezését is tagadja, mások szerint viszont az orosz vezetés érdekeit szolgálja a zsoldoscsapat Ukrajnában, Szíriában, Líbiában, de felkínálta szolgálatait Malinak, Nyugat-Szaharának és a Közép-Afrikai Köztársaságnak is.

Az EU tavaly decemberben szankcionálta a csoport tagjait, befagyasztotta a vagyonjukat, és nem kaphatnak vízumot a tagországokba.

Orosz zsoldosügy: Moszkva Minszket büntetné Kijev miatt

Durvul a viszony: Moszkva leállíthatja a Minszknek nyújtott kölcsönök folyósítását.