Az Aszad-rezsim nem küld harcosokat Putyin ukrajnai háborújába

A damaszkuszi-rezsim nyilvánosan elhatárolódott attól, hogy szíriai harcosokat biztosítson Vlagyimir Putyin ukrajnai háborújához.

A nyugati hírszerző szolgálatok szerint 150 szíriai szolgál jelenleg az orosz erőknél Ukrajnában.

A Pentagon szerint a Kremlhez kötődő Wagner-csoport zsoldosai Szíriából, Líbiából és más országokból toboroznak harcosokat, remélve, hogy „körülbelül ezer főt” bevethetnek így Kelet-Ukrajnában.

Mivel azonban kétségek merültek fel a harcosok képességeivel kapcsolatban, és nincs bizonyíték a tömeges mozgósításra, Luna al-Shibl, Aszad tanácsadója a BBC Arabicnak azt mondta, hogy a rezsim nem támogatja az erőfeszítést.

Al-Shibl azt állította, hogy sok szíriai önként jelentkezett az orosz erők oldalán harcolni.

„Az alapján, amit tudunk arról, hogy milyenek a körülmények és hogyan alakultak a katonai műveletek [Ukrajnában], jelenleg nincs szükség önkéntesekre”

– mondta Al-Shibl.

Az ukrajnai háború Szíriától Jemenig felforgatja az egész arab világot

„Aszad az oroszoknak köszönheti a hatalmát, Putyin pedig most benyújtja a számlát” – magyarázta egy libanoni újságíró.

Oroszország nem kért szíriai önkénteseket, hivatalosan, a szíriai államtól. A szíriai állam tehát nem tehet semmilyen hivatalos lépést mindaddig, amíg nincs erre vonatkozó kérés Oroszországtól.

Az Aszad-barát „Sivatagi Sólymok Brigád” egyik tagja dühösen reagált a toborzó akció hírére:

„Nagyon sok korrupt ember van, akik azt mondják, hogy azonnal beszerveznek és Ukrajnába küldenek, ha előleget fizetsz nekik”

– mondta.

Egy másik szír harcos, aki egy Oroszország által támogatott, Aszad-barát milícia tagja is teljesen elutasította a toborzást:

„A pokolba Oroszországgal és Ukrajnával. Azt tanácsolom, ne jelentkezzenek, és maradjanak távol az egésztől”.

Oroszország szíriai nagykövete szerint Izrael provokálja őket a légicsapásokkal

Oroszország februárban az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén jelentette ki, hogy nem ismeri el Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett.