Oroszország szíriai nagykövete szerint Izrael provokálja őket a légicsapásokkal

Az orosz nagykövet arra panaszkodott, hogy az izraeli csapások célja „a feszültségek fokozása és annak lehetővé tétele, hogy a Nyugat katonai tevékenységet folytasson Szíriában” – írja a The Jerusalem Post.

Alekszandr Jefimov szíriai orosz nagykövet csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a szíriai izraeli csapások „provokálják” Oroszországot, hogy reagáljon rá.

Efimov emellett kifogásolta, hogy az izraeli csapások célja „a feszültségek fokozása és annak lehetővé tétele, hogy a Nyugat katonai tevékenységet folytasson Szíriában”.

Jair Lapid külügyminiszter csütörtökön a Reichmann Egyetemen tartott konferencián hangsúlyozta, hogy Izraelnek egyensúlyt kellett teremtenie az Oroszországgal összehangolt szíriai biztonsági érdekei és az Ukrajnával szembeni erkölcsi kötelezettsége között.

„Elítéltük az inváziót, tábori kórházat küldtünk Ukrajnába, de meg kell akadályoznunk annak lehetőségét, hogy egy izraeli pilótákat lőjenek le Szíriában és ejtsenek fogságba”

– mondta Lapid.

„Gondoljunk bele, mit tenne ez az izraeli társadalommal. Mit tenne ez a nemzetbiztonságunkkal?”

A hónap elején az izraeli orosz nagykövetség közölte, hogy szerinte folytatódik a katonai koordináció Izraellel Szíriában.

„Katonai tisztviselőink napi szinten érdemben megvitatják ennek gyakorlati kérdéseit. Ez a mechanizmus hasznosnak bizonyult és továbbra is működni fog”

– mondta a nagykövet.

Az ukrajnai háború Szíriától Jemenig felforgatja az egész arab világot

„Aszad az oroszoknak köszönheti a hatalmát, Putyin pedig most benyújtja a számlát” – magyarázta egy libanoni újságíró.

Januárban szíriai és orosz katonai repülőgépek közösen járőröztek Szíria határai mentén, többek között a Golán-fennsík közelében, és tervezik, hogy rendszeresen végeznek ilyen repüléseket a jövőben is – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Februárban Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén kijelentette, hogy nem ismeri el Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett.

A legutóbbi izraeli légicsapásról Szíriában március 7-én érkezett jelentés, amikor egy állítólagos izraeli légicsapás a damaszkuszi repülőtér és az al-Aszad külváros közelében lévő helyszíneket vette célba, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) pedig arról számolt be, hogy két tisztje meghalt a csapásban.

Az IRGC néhány nappal a támadás után arra figyelmeztetett, hogy „a cionista rezsim kétségtelenül meg fogja fizetni az árát egy ilyen bűncselekménynek”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Már több, mint 40 ezer szíriai jelentkezett, hogy harcoljon Oroszországért

A múlt héten kezdődött a toborzás.