A portói zsidó közösség visszautasítja a korrupcióval kapcsolatos vádakat

A portugál Porto városának zsidó közössége közölte, hogy a hétvégén kirobbant, Roman Abramovics orosz oligarcha köré összpontosuló botrányt követően nem működik tovább együtt a kormánnyal a szefárd származású személyek honosítása ügyében — írja a The Algemeiner.

Múlt héten a portugál rendőrség őrizetbe vette Daniel Litvak rabbit az Abramovics portugál állampolgárságának megadásával kapcsolatos állítólagos szabálytalanságok miatt, és megtiltotta neki, hogy elhagyja az országot.

Egy 2015-ös törvény rendelkezései szerint, amely a 15. században Portugáliában és Spanyolországban az inkvizíció által üldözött szefárd zsidók leszármazottai számára portugál állampolgárságot biztosít, a kérelmezők genealógiáját a lisszaboni vagy portói portugál zsidó közösségek egyikének szakértői ellenőrzik. A portói közösség, ahol Litvak a rabbi, volt felelős Abramovics eljárásáért.

A hitközség vasárnap kiadott közleménye kijelentette, hogy mindössze 250 eurós jelentkezési díjat kapott Abramovicstól, és „semmi többet”.

„Ezt senki sem fogja tudni cáfolni” – hangsúlyozta a közlemény.

Az Abramovicsról szóló állításokra adott első válaszában a portói zsidó közösség tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, és azt mondta, hogy egy rágalomhadjárat célpontja, hozzátéve, hogy Litvak felügyelte azt az osztályt, amely a portugál állampolgárságot olyan kritériumok alapján igazolja, amelyeket „az egymást követő kormányok elfogadtak”. A 2015-ös törvény alapján több mint 50 ezer zsidó ember kapott portugál állampolgárságot, több mint 80 ezer kérelmező közül. A közösség vasárnapi közleményében megerősítette, hogy

bár Litvakot „bírósági úton nem akadályozták meg abban, hogy folytassa a szefárd zsidók igazolási folyamatait”, és az „az izraeli Főrabbinátus által elismert vallási hatóság”, a továbbiakben „nem lesz érdekelt az állammal való együttműködésben”.

A közleményben tiltakoztak az ellen, hogy az Abramovics honosításával kapcsolatos jelenlegi rendőrségi vizsgálat „megbízhatatlan névtelen panaszokon” alapul. A közösség elnökségének tagjait „olyan dokumentumokkal való kapcsolatok miatt keresték, amelyekkel soha nem is rendelkeztek, olyan sikkasztás miatt, amelyet ebben a szervezetben lehetetlen végrehajtani, és azért, mert ők is felelősek volnának a főrabbi igazolási tevékenységéért” – áll a közleményben.

Mégsem szigorítják a szefárd zsidók visszatérését Portugáliába

A zsidó szervezetek sem tagadják, hogy vannak, akik visszaélnek ezzel a lehetőséggel, de szerintük a kormánynak ezt más eszközökkel kell szűrnie, az alapvető elven nem szabad változtatni.