Mégsem szigorítják a szefárd zsidók visszatérését Portugáliába

Az ország zsidó közösségének nyomására, és a nemzetközi felháborodás nyomán a parlament visszavonta azt a törvénymódosítást, ami megnehezítette volna, hogy az egykor elűzött zsidók leszármazottai állampolgárságot kapjanak — írja a zsido.com.

2015-óta kaphatnak portugál állampolgárságot azon szefárd zsidók utódai, akiket a mai Spanyolország és Portugália területéről kényszerített menekülésre az inkvizíció. Elsősorban Törökországból és Izraelből érkeztek jelentkezők, 20 ezren meg is kapták a portugál útlevelet – derül ki a jpost.com összefoglalójából.

A kormányon lévő balközép Szocialista Párt egyik képviselője még áprilisban azt javasolta, hogy szigorítsanak az előírásokon arra hivatkozva, hogy

szerintük a helyi zsidó közösség „üzletet” csinál az állampolgársági kérvényezésekből.

Kétéves előzetes tartózkodási időhöz kötötte volna például az állampolgárságot, ezt viszonylag hamar „meglévő kapcsolatokra” enyhítették. Az igénylés feltételei között felmerült a munkahely meglétének előírása meghatározott időszakra és az ingatlantulajdon. Mindez természetesen alaposan leszűkítette volna a jelentkezők körét.

A lisszaboni zsidó közösség a módosítások visszavonását követelte, szerintük elég a portugál nyelv alapszintű ismerete a jelentkezőknél. Az ezt követő parlamenti vitában nem született a pártok között megállapodás, ezért visszavonták a módosítókat.

A zsidó szervezetek sem tagadják, hogy vannak, akik visszaélnek ezzel a lehetőséggel,

de szerintük a kormánynak ezt más eszközökkel kell szűrnie, az alapvető elven nem szabad változtatni.

Megvonnák az állampolgárság lehetőségét a szefárd zsidók leszármazottaitól

A portugál kormánypárt egyúttal azzal is megvádolta a helyi zsidó közösséget, hogy „üzletet” csinál az állampolgársági kérvényezésekből.