Megvonnák az állampolgárság lehetőségét a szefárd zsidók leszármazottaitól

A portugál kormánypárt egyúttal azzal is megvádolta a helyi zsidó közösséget, hogy „üzletet” csinál az állampolgársági kérvényezésekből.

A Portugáliában kormányzó szocialista párt egy olyan javaslatot terjesztett elő, amely megszüntetné az állampolgárság megadását a szefárd zsidók leszármazottainak, egyúttal azzal vádolta a zsidó közösséget, hogy az állampolgárság iránti kérelem folyamatát ügyvédek és családfakutatók bevonásával „üzleti vállalkozássá” alakította – olvasható a The Jewish Chronicle beszámolójában.

A lisszaboni és portói zsidó közösségek, amelyek minden kérelmet elbírálnak, elítélték a javasolt változtatásokat és elutasították a vádat. „A portugál állampolgárságot kérelmezőknek ügyvédek támogatására van szükségük, hogy azok segítséget nyújtsanak számukra a folyamatban, és nem meglepő módon számos izraeli vállalat nyújt hasonló szolgáltatást. Constança Urbano de Sousa szocialista képviselő „agresszív reklámtevékenységet” említ, ami néha előfordul ugyan, de ez inkább a kivétel, mintsem a szabály” – mondta Michael Rothwell, a portói zsidó közösség igazgatósági tagja.

„Folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és felfüggesztjük az együttműködésünket azokkal a cégekkel, amelyek e tekintetben vétenek”.

Hétfőn a Szocialista Párt benyújtotta módosítási javaslatát ahhoz a 2013-ban elfogadott törvényhez, amely útlevelet adományoz mindazoknak, akik bizonyítani tudják, hogy azon zsidók leszármazottai, akiket az inkvizíció során űztek el az Ibériai-félszigetről a 15. században.

A módosítás azt indítványozza elő, hogy a honosítást olyan személyekre korlátozzák, akik legalább két évig jogszerűen tartózkodtak Portugáliában. A változtatás korlátozza az EU-n kívülről érkező jelentkezők lehetőségét arra, hogy részesülhessenek a törvény előnyeiből.

„Növekszik az olyan, már portugál állampolgársággal bíró, elsősorban izraeliek és törökök gyermekei és házastársai által benyújtott kérelmek száma, akik közül szinte senki sem él Portugáliában, illetve semmiféle kapcsolatban sem állnak az országgal” – olvasható a tervezetben.

„A törvény nagy sikernek számít. Összehozta Portugáliát a szefárd világgal. Tehát az a követelmény, amely szerint a pályázóknak kétéves tartózkodást kell tudniuk igazolni, lényegében megöli a törvényt” – mondta Rothwell.

15 ezer izraeli szavazhat ma a portugál választásokon

Világszerte körülbelül három millió ember folyamodhatna még állampolgárságért.

Az állampolgárság kérelmezéséhez a kérelmezőknek családfákat, házassági szerződéseket (ketuba), közjegyző által hitelesített dokumentumokat, sírkövek fényképeit vagy régi úti okmányokat kell benyújtaniuk, valamennyit portugál nyelvre lefordítva.

Eddig nagyjából 50 ezren jelentkeztek, 10 ezer kérelmet hagytak jóvá.

„A törvény szelleme sosem terjedt ki a bevándorlás kényszerére. A kapcsolat Portugáliával – mondták – a múltbeli kapcsolatra vonatkozik, nem a jelenlegire. Jelentős változás a törvényben, hogy jelen idejű kapcsolatot írnak elő. A valós kapcsolatok azonban nem kötelező tartózkodással érhetők el, hanem jótékonysággal, illetve kulturális, gazdasági, sport- vagy hasonló tevékenységek gyakorlásával, amelyek a portugál emberek javát szolgálják”

– magyarázta Rothwell.

„Nem hiszem, hogy ez a módosítás a Szocialista Párt általános érzületét jeleníti meg, de nem nyugodhatunk meg, amíg nem helyezik ténylegesen hatályon kívül”.

Neves kormányzati szereplők, köztük a párt korábbi vezetője, Maria Belem írásbeli kifogással kívánnak élni a javaslattal szemben.

Ha jóváhagyják, a változtatás 2022 januárjában lép hatályba.