Abramovics miatt őrizetbe vettek egy portói rabbit

Portugália második legnagyobb városának egyik vezető rabbiját vették őrizetbe – írja a JTA.

„Daniel Litvak rabbit, a Portói Zsidó Közösség, a város zsidóságát képviselő szervezet rabbiját csütörtökön tartóztatták le, amikor Izraelbe készült indulni”

– közölte a Publico portugál hírügynökség.

A portugál hatóságok azt vizsgálják, hogy Abramovics állampolgárságát megfelelően adták-e ki a szefárd zsidók leszármazottainak honosítását lehetővé tevő 2013-as portugál törvény alapján. A törvény kísérletet jelentett az inkvizíció, a 16. századi spanyolországi és portugáliai vallási üldözési kampány jóvátételére, amelyben zsidók tízezreit kényszerítették kivándorlásra, zsidó identitásuk titkolására vagy teljes megtagadására.

A kormány két csoportra, a lisszaboni és portói Zsidó Közösségre bízta az állampolgársági kérelmek ellenőrzését. Több tízezer kérelmező vált így portugál állampolgárrá a törvény értelmében.

Abramovics állampolgársága – amely európai uniós útlevelet jelentett számára – kérdéseket vetett fel, mivel az orosz zsidók többsége askenázi, és nem szefárd gyökerekkel rendelkezik.

Leváltották Abramovicsot a Chelsea klubigazgatói tisztségéről

A brit kormány a héten több orosz oligarcha ellen jelentett be szankciókat az Ukrajna elleni orosz invázió miatt.

Litvak azonban januárban azt mondta, biztos benne, hogy egy vizsgálat kimutatja, hogy szervezete ugyanúgy értékelte Abramovics kérelmét, mint bárki másét.

A Portói Zsidó Hitközség nem válaszolt azonnal a Jewish Telegraphic Agency megkeresésére Litvak őrizetbe vételével kapcsolatban.

A Publico arról számolt be, hogy a portugál nyomozók azt vizsgálják, hogy

„befolyással való üzérkedés, korrupció, okirat-hamisítás vagy pénzmosás” és más bűncselekmények játszottak-e szerepet abban, hogy Litvakék hogyan ítélték oda az állampolgárságot Abramovicsnak.

A portugál bűnügyi nyomozók pénteken további razziákat tartottak.

A vizsgálat az ügyben egyébként jóval azelőtt kezdődött, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónapban megtámadta volna Ukrajnát.

Portugál tisztviselők a Reutersnek elmondták, hogy Abramovics a vizsgálat lefolyásától függően elveszítheti portugál állampolgárságát.

Spanyolország több ezer szefárd zsidó állampolgársági kérelmét utasította el

Az elmúlt hónapokban 3000 kérelmet utasítottak el, 17 ezer másikra pedig választ sem adtak.