Spanyolország több ezer szefárd zsidó állampolgársági kérelmét utasította el

Madrid az elmúlt hónapokban 3000 kérelmet utasított el, és 17 000 másiknak sem válaszolt, akik a 2015-ös törvény alapján spanyol állampolgárságért folyamodtak – írja a The Times of Israel.

A The New York Times szerint Spanyolország elutasította a több mint 500 évvel ezelőtt az országból elűzött szefárd zsidók leszármazottainak állampolgársági kérelmét.

A spanyol kormány 34 ezer embernek adta meg az állampolgárságot azóta, hogy 2015-ben törvényt hozott annak a „történelmi hibának” a helyreállítására, amelyet Spanyolország akkor követett el, amikor 1492-ben arra kényszerítette zsidó lakosságát, hogy térjen át vagy hagyja el az országot.

Azonban a The New York Times spanyol kormányzati adatokra hivatkozva azt írja, hogy míg az idei év előtt egyetlen kérelmezőtől tagadták meg az állampolgárságot, addig az elmúlt hónapokban 3000 kérelmet utasítottak el, 17 ezer másikra pedig választ sem adtak.

A spanyol igazságügyi minisztérium megvédte a döntést, és azt mondta a lapnak, hogy azok, akik megfeleltek a kritériumoknak, azokat „ismét szívesen látják az országukban”.

„Olyan érzés volt, mint egy ütés a gyomorba […] Kirúgták az őseimet, most megint ezt teszik”.

– mondta a lapnak a 60 éves új-mexikói Maria Sánchez, akinek a kérelmét elutasították.

Portugália és Spanyolország 2015-ben olyan törvényeket fogadott el, amelyek állampolgárságot biztosítanak a szefárd zsidók leszármazottainak, és mindkét kormány szerint ezekkel az intézkedésekkel kívánták jóvátenni a zsidók százezreinek az Ibériai-félszigetről az inkvizíció idején történt elűzését.

A spanyol törvényt 2021 szeptemberéig meghosszabbították a jogi eljárást már megkezdők számára. A portugál törvény határozatlan időre szól.

A „szefárd” kifejezés héberül „spanyol”-t jelent. Becslések szerint a szefárd zsidók a világ nagyjából 13 millió zsidójának egyötödét vagy egyharmadát teszik ki. A szefárd zsidó közösségek évszázadokon át megőrizték szokásaikat és a ladino nyelvet.

Spanyol állampolgárságot kapott egy palesztin, miután felfedezte zsidó származását

A 26 éves nőnek eddig nem volt semmilyen állampolgársága, de miután kiderítette, hogy palesztin apjának szefárd ősei vannak, megkapta a spanyol útlevelet.