Abramovics az 500 éve elüldözött zsidó őseinek köszönhetően szerzett portugál állampolgárságot

Roman Abramovics Chelsea-tulajdonos, a Londonban élő orosz milliárdos oligarcha felvette a portugál állampolgárságot. Ezzel szert tett egy EU-s útlevélre, de ennél érdekesebb a dolog mikéntje: Abramovics egykor Portugáliából élt zsidó őseire hivatkozva kapta meg az állampolgárságot – írja a Telex.

Abramovics az orosz és az izraeli után szerzett ezzel egy uniós útlevelet is, ami, ki tudja, még jól is jöhet a jelenleg kb. 17,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező milliárdosnak. A Chelsea futballklubot 2003-ben megvásárló orosz oligarcha sokáig a nagybefektetőknek járó spéci gazdagember-vízummal élt Nagy-Britanniában és mozgott szabadon a világban, de 2018-ban, a Szkripal-mérgezés után mélypontra jutó orosz-brit kapcsolatok idején már nem hosszabbították meg a vízumát. Erre ő gyorsan felvette az izraeli állampolgárságot (ezt zsidó származásának köszönhetően különösebb gond nélkül megtehette), amivel vízum nélkül tartózkodhat továbbra is Londonban.

Most az útlevélgyűjteményét egy portugál okmánnyal egészítheti ki, amivel egy csapásra ő lett papíron Portugália leggazdagabb embere, vagy ha úgy tetszik, a leggazdagabb portugál. Arra persze, hogy Abramovics portugál lenne, a közelmúltig feltehetően ő sem gondolt. Most azonban ez megtörtént, és a milliárdos vagyonkezelője hivatalosan is megerősítette a lisszaboni híreket az állampolgárság felvételéről.

Ami igazán érdekes, az az a még 2013-ban hozott portugál állampolgársági törvény, ami ezt lehetővé tette. Ez a „visszatérési törvény”, amely egyfajta nem anyagi jóvátételt kínál a valamikor Portugáliában élt, és onnan a XV. század végén tízezrével elüldözött szefárd zsidók leszármazottainak.

A Telex cikkének folytatása itt olvasható.

Spanyol állampolgárságot kapott egy palesztin, miután felfedezte zsidó származását

A 26 éves nőnek eddig nem volt semmilyen állampolgársága, de miután kiderítette, hogy palesztin apjának szefárd ősei vannak, megkapta a spanyol útlevelet.