Enyhülésnek indulnak Izrael és Törökország kapcsolatai

Isaac Herzog izraeli elnök több mint egy évtized óta az első izraeli vezető, aki szerdán Törökországba látogatott, ami az országok közötti kapcsolatok enyhülését jelzi.

Mevlüt Çavuşoglu török külügyminiszter elmondta, hogy Ankara és Jeruzsálem azon dolgozik, hogy 2018 óta először nagykövetet cseréljenek, ami a teljes normalizáció újraindulását jelentené. Ennek érdekében Çavuşoglu azt tervezi, hogy áprilisban Izraelbe látogat és találkozik Jáir Lapid külügyminiszterrel.

Herzog találkozójának másik fontos eredménye, hogy a felek megállapodtak abban, hogy létrehoznak egy olyan mechanizmust, amellyel a nézeteltéréseket rendezni lehet, nem pedig a nagykövetek ismételt visszavonásával, ahogy Erdogan tette, amikor ellenezte a palesztinokkal szembeni izraeli fellépést.

Herzogot Recep Tayyip Erdogan török elnök palotájában a „Hatikvah” eléneklésével és 21 ágyúval való tisztelgéssel fogadták.

Erdogan fordulópontnak nevezte Herzog „történelmi látogatását” a Törökország és Izrael közötti kapcsolatokban.

„Közös célunk a közös érdekeken alapuló politikai párbeszéd felélesztése a kölcsönös érzékenységek tiszteletben tartásával”

– mondta.

„A Törökország és Izrael közötti kapcsolatok fejlesztése nagy értéket képvisel országaink, valamint a régió stabilitása és békéje szempontjából. Képesek vagyunk hozzájárulni a béke és az együttélés kultúrájához a régiónkban”

— tette hozzá.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’u Ankara’da resmi törenle karşıladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog’u Ankara’da resmi törenle karşılıyor. 14 yıl sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde İsrail’den Tür…

Emellett a török elnök szerint a javuló kétoldalú kapcsolatok megkönnyítik a „vitás kérdések” kezelését.

Erdogan szerint a palesztinok voltak a találkozó központi témája. Hangsúlyozta, hogy

„nagyon fontosnak tartjuk a feszültségek csökkentését a térségben, és a kétállami megoldás víziójának megőrzését… [valamint] Jeruzsálem státuszának, és az al-Aksza, a Templom-hegyen lévő mecset történelmi jellegének és szentségének megőrzését”.

Erdogan arra is felszólította Izraelt, hogy engedje meg a török szervezeteknek, hogy folytassák a palesztinok számára végzett humanitárius tevékenységüket.

Erdogan elmondta, hogy a COVID-19 járvány idején a Törökország és Izrael közötti kereskedelem nőtt, elérte a 8,5 milliárd dollárt, és reményét fejezte ki, hogy ez idén 10 milliárd dollárra növekszik.

Erdogan emellett azt javasolta, hogy Izrael és Törökország működjön együtt az energetika területén.

Törökország és Izrael együtt szállítana földgázt Európának

Jó hír az energiaválság sújtotta kontinensnek.

Izrael együttműködik Görögországgal és Ciprussal, Törökország történelmi ellenfeleivel ezen a területen, és Herzog az elmúlt hetekben Athénba és Nicosiába látogatott, hogy megnyugtassa őket, hogy az Ankarával való kapcsolatok javulása nem fog ártani a kapcsolatuknak. Herzog megjegyzéseiben utalt a közelmúltban Görögországban és Cipruson tett látogatásaira, valamint arra, hogy folyamatos kapcsolatban áll a két ország vezetőivel.

A török elnök az antiszemitizmust „az emberiség elleni bűncselekménynek” nevezte, és kijelentette, hogy Törökország „továbbra is határozottan kiáll az antiszemitizmus, az iszlamofóbia, az idegengyűlölet és a rasszizmus ellen”.

Herzog azt mondta,

reméli, hogy az Izrael és Törökország közötti kapcsolatokat „a kölcsönös tisztelet fogja jellemezni, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megbirkózzunk a közös regionális és globális kihívásokkal”.

„Izrael és Törökország számos olyan területen tud és kell együttműködnie, amelyek drámai módon befolyásolják azt a régiót, amelyet mindannyian otthonunknak nevezünk”

– jelentette ki Herzog.

„Megpróbáljuk előmozdítani a tetteken alapuló, kölcsönös tisztelettel járó párbeszédet”.

Herzog elmondta, hogy a múlt problémáit nem lehet figyelmen kívül hagyni, de Izrael és Törökország megpróbál előrehaladni.

„Egyetértünk abban, hogy nem fogunk mindenben egyetérteni”

– mondta.

„De a vitákat kölcsönös tisztelettel és őszinteséggel fogjuk megoldani… Együtt fogunk tekinteni a közös jövő felé”.

Herzog a közel-keleti zsidók és muzulmánok együttélésének üzenetét is közvetítette, mondván, hogy a török és az izraeli nemzet egyaránt Ábrahám fiai.

A területek, amelyeken Törökország és Izrael a kapcsolatok bővítését reméli, többek között a turizmus, a gazdaság, az energia, a biztonság és az éghajlatváltozás elleni küzdelem, ez utóbbit Herzog erőteljesen hangsúlyozta – mondta a szóvivője.

Törökországba utazott az izraeli elnök

„Megpróbáljuk majd újraindítani a kapcsolatainkat” – mondta Herzog újságíróknak a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.

A Ben-Gurion repülőtér kifutópályáján, indulás előtt Herzog azt mondta, hogy „a Törökországgal való kapcsolatok fontosak Izrael és az egész régió számára.

„Természetesen, amikor a világrend megrendül”

– mondta az elnök, utalva Oroszország Ukrajna elleni háborújára –

„fontos, hogy fenntartsuk a stabilitást a térségünkben. Ezt hangsúlyoztam a görögországi és ciprusi találkozóimon is”.

„Az én vízióm az, hogy a zsidók, a muszlimok és a keresztények békében éljenek a térségünkben, oly módon, hogy az a régió számára jólétet hozzon”

– jelentette ki Herzog.

„Remélem, hogy látogatásom után megkezdjük a komoly, mély diplomáciai párbeszéd folyamatát, hogy előrehaladott kapcsolatokat és pozitív eredményeket érjünk el”.”

A hivatalos állami látogatás Erdogan meghívására történt, és 2008 óta ez volt az első, amelyet izraeli vezető, 2007 óta pedig elnök tett.

Herzog közvetlenül az Erdogannal való találkozó után utazott Isztambulba, és a tervek szerint csütörtökön találkozik a zsidó közösséggel.

Javulhat a török-izraeli kapcsolat

Erdoganon nem könnyű kiigazodni.

Erdogan felhívta Herzogot, hogy gratuláljon neki tavalyi választási győzelméhez, amely a magasabb szinteken évekig tartó szakítás után újraindította a párbeszédet országaik között. Azóta többször is beszéltek egymással. A török elnök tavaly többször is jobb kapcsolatokra szólított fel Izraellel, többek között decemberben az Iszlám Államok Rabbik Szövetsége előtt.

A palesztinokkal való konfliktus megoldása terén Izraellel fennálló nézeteltérései ellenére Erdogan azt mondta, hogy Törökország és Izrael kapcsolatai alapvető fontosságúak a térség biztonsága és stabilitása szempontjából. Törökország politikájának megváltozása összefüggésben lehet hanyatló gazdaságával és növekvő diplomáciai elszigeteltségével, amelyet többek között az Egyesült Arab Emírségekkel való közeledéssel igyekezett feloldani.

Ugyanakkor Törökország menedéket ad a Hamász terroristáinak, Erdogan azzal vádolta Izraelt, hogy szándékosan gyilkol palesztin gyerekeket, és az államilag ellenőrzött médiumok antiszemita tévésorozatokat sugároznak. Ezen a héten Yigit Bulutt,

Erdogan főtanácsadója azzal vádolta Izraelt és Soros György zsidó pénzembert, hogy az ukrajnai háborút provokálták azzal, hogy bátorították Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki szintén zsidó.

Herzog irodája nem kívánta kommentálni a tweetet.

Az év elején a török külügyminisztérium bírálta Izraelt, amiért kilakoltatta azokat a palesztinokat, akik illegálisan építették házaikat és üzleteiket közterületeken, és a török vallásügyi minisztérium „szimpóziumot szervezett, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a jeruzsálemi konfliktusra és az al-Aksza mecsetre”, egyebek mellett destabilizáló tevékenységet folytatott az izraeli fővárosban.

Az Izrael és Törökország közötti feszültségek 2008-ban kezdődtek, amikor Ehud Olmert akkori miniszterelnök találkozott Erdogannal, majd napokkal később elindította az Öntött Ólom hadműveletet a Gázai övezetben. A feszültség 2010-ben tetőzött, amikor az Erdoganhoz kötődő IHH (Humanitárius Segélyalapítvány) a Mavi Marmara nevű hajót küldte a Gázai övezet IDF általi tengeri blokádjának megdöntésére, és a fedélzeten tartózkodók egy részét felfegyverezte. Az IDF haditengerészeti kommandósai megállították a hajót, szembeszálltak a fedélzeten tartózkodó IHH-tagokkal, és kilencüket megölték.

Izrael és Törökország az eset után is fenntartotta diplomáciai kapcsolatait, sőt 2016-ban újra nagyköveteket is állítottak. Két évvel később azonban Ankara kiutasította Izrael nagykövetét a gázai határon történt zavargásokra adott IDF-válasz miatt.

Erdoğan nagy reményeket fűz az izraeli elnök látogatásához

Herzog útjára március 9-én és 10-én kerül sor.