Javulhat a török-izraeli kapcsolat

Erdogan pártjának szóvivője szerint Törökország és Izrael beleegyezett abba, hogy Erdogan-Herzog felhívását követően javítsák kapcsolataikat – írja az Arutz7.

Törökország és Izrael megállapodtak abban, hogy feszült kapcsolataik javításán munkálkodnak az elnökök közötti telefonhívás után – közölte a török kormányzó AK-pártnak szóvivője szerdán a Reuters szerint.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn felhívta Izrael új elnökét, Jichák Herzogot, hogy gratuláljon hivatalba lépéséhez.

„E felhívás után kialakult egy olyan helyzet, amelynek keretében előrelépés történhet számos olyan kérdésben, ahol korábban problémák mutatkoztak” – mondta Omer Celik szóvivő az AK párt szerdai ülése után.

Celik a palesztin arabokat emelte ki a sok kérdés egyikeként, amelyet Törökország szeretne megvitatni Izraellel, hozzátéve, hogy az olyan területeknek, mint az idegenforgalom és a kereskedelem, mindkét ország számára „előnyösnek” kell lennie.

Miközben Izraelnek és Törökországnak vannak diplomáciai kapcsolatai, ezek a kapcsolatok az elmúlt években igen feszültek voltak, mivel Erdogan, aki határozottan támogatja a palesztin arabokat, gyakran bírálta Izraelt.

A két ország 2016-ban átfogó megbékélési megállapodást írt alá, amely véget vetett egy hatéves, a Mavi Marmara török flottilla incidensét követő diplomáciai szünetnek.

Az iszlamista török elnök a megállapodás aláírása után is folytatta Izrael elleni verbális támadásait.

A múltban Erdogan Izraelt „terrorista állam” -nak nevezte, szintén „terroristának” nevezte Benjamin Netanjahu volt miniszterelnököt, miután az izraeli hadsereg védekezett Izrael és Gáza határán a Hamász által vezetett összecsapás során.

Azt is kijelentette, hogy országa szembeszáll mindenkivel, aki támogatja Izraelt, és Törökország továbbra is a palesztin ügyet fogja támogatni.

Erdogan azután hívta fel Jichák Herzogot, hogy két nappal korábban fogadta a Palesztin Hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt, és kijelentette, hogy Törökország nem hallgat és nem fog hallgatni a palesztin arabok „izraeli elnyomásával” szemben.

Erdogan a találkozó során hangsúlyozta, hogy a béke és a stabilitás a régióban mindaddig nem lesz lehetséges, amíg az „izraeli megszállás” folytatódik.

Olvad a jég? Herzog Erdogannal beszélt telefonon

Jichák Herzog és a török elnök a nézeteltérések ellenére a kapcsolat fenntartását és a folyamatos párbeszédet ígérik, miután évek óta feszült a viszonyuk.