Erdoğan nagy reményeket fűz az izraeli elnök látogatásához

Isaac Herzog izraeli elnök közelgő törökországi látogatásával és a kétoldalú kapcsolatok javulásával további lépésekről lehet tárgyalni a palesztin kérdés megoldása érdekében – mondta Recep Tayyip Erdoğan elnök kedden a Daily Sabah értesülése szerint.

Erdoğan afrikai diplomáciai körútja során újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Törökország nagy jelentőséget tulajdonít Herzog március elején esedékes látogatásának.

Hangsúlyozta, hogy a török-izraeli kapcsolatokban a közelgő látogatással elért előrelépés a jövőben más területeken is tükröződni fog, külön felhívva a figyelmet a palesztin kérdésre.

„A palesztin kérdésben, különösen az említett építkezésekkel kapcsolatos lépésekben, a megoldási pontok kerülhetnek előtérbe”

– mondta.

„Reméljük, hogy ezzel a látogatással lépéseket teszünk ennek az ügynek a megerősítésére. Egy másik fontos kérdés itt az, hogy a török-izraeli kapcsolatokban lépések történnek a földgáztól kezdve sok más kérdésig. Korábban egyszer már eljutottunk odáig, hogy megtegyük ezeket a lépéseket, de az akkori izraeli miniszterelnök negatív hozzáállása miatt nem tudtuk folytatni ezt a folyamatot. Jelenleg azonban sokféle fejlemény történhet”.

Erdoğan reményét fejezte ki továbbá, hogy a Törökország és Izrael közötti együttműködés megnyitja az utat a megerősített kétoldalú kapcsolatok előtt, és a régiót a béke földjévé változtatja.

Tényleg békülne Izraellel Erdoğan?

Miközben az arab országok pénzügyi és egyéb megállapodásokat kötnek Izraellel, Törökország elszigetelődött a régióban, és elveszíti exportpiacát.

Legutóbb Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter vasárnap Jair Lapiddal folytatott telefonbeszélgetés során tárgyalt Herzog közelgő törökországi látogatásáról. A két vezető diplomata közötti telefonbeszélgetésre azt követően került sor, hogy az İbrahim Kalın elnöki szóvivő által vezetett magas szintű török delegáció csütörtökön Izraelbe látogatott, és Herzog látogatását megelőzően izraeli tisztviselőkkel találkozott. A találkozó során mindkét fél egyetértett abban, hogy „a kapcsolatok helyreállítása hozzájárulhat a regionális stabilitáshoz”.

„A felek megvitatták Herzog törökországi látogatásának előkészületeit, a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokat, valamint különböző regionális kérdéseket”

– áll Herzog hivatalának, és az izraeli külügyminisztérium közös közleményében.

„Törökország és Izrael széleskörű befolyással rendelkezik a régióban, és mindketten egyetértettek abban, hogy a kapcsolatok helyreállítása hozzájárulhat a regionális stabilitáshoz”

– tette hozzá a közlemény.

Törökország a kapcsolatok normalizálása felé halad Izraellel, és Ankara felajánlotta, hogy közvetítene Izrael és Palesztina között. Az Izraellel való kapcsolatok enyhítése felé tett lépések során török tisztviselők hangsúlyozták, hogy Törökország továbbra is ugyanolyan erősen támogatja a palesztin ügyet, és a kétállami megoldást, mint eddig. Törökország gyakran hangsúlyozta, hogy az Izraellel való normalizáció nem mehet Palesztina rovására.

Herzog útjára március 9-én és 10-én kerül sor. Erdoğan úgy üdvözölte a látogatást, mint lehetőséget arra, hogy „új fejezetet nyissanak a Törökország és Izrael közötti kapcsolatokban”.

Erdoğan a hónap elején kifejezte Törökország érdeklődését az Izraellel folytatott tárgyalások folytatása iránt, amelyek célja a földgáz felhasználása és Európába szállítása. Törökország és Izrael korábban már megpróbált együttműködni az energiaforrások terén, de ezek a tárgyalások nem jutottak túl messzire.

Törökország és Izrael együtt szállítana földgázt Európának

Jó hír az energiaválság sújtotta kontinensnek.

A Törökország és Izrael közötti kapcsolatok 2010-ben kerültek mélypontra, miután az izraeli haditengerészet megtámadott egy török segélyhajót, a Mavi Marmara-t, amely humanitárius segélyt szállított a blokád alatt álló Gázai övezetbe. A támadásban 10 aktivista vesztette életét. Az esemény példátlan válságot okozott az évtizedek óta békés török-izraeli kapcsolatokban. Az incidenst követően mindkét ország még diplomáciai megbízottjait is visszahívta.

2013-ban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Törökországtól való bocsánatkérésével, és a Mavi Marmara áldozatainak kifizetett 20 millió dolláros  kártérítéssel a török-izraeli kapcsolatok a normalizálódás időszakába léptek. A megbékélési megállapodás részeként 2016 decemberében mindkét ország újra nagyköveteket nevezett ki, és többször megerősítették a kétoldalú kapcsolatok további javításának szükségességét. A két ország 2018-ban egy újabb keserű összezördülést követően ismét kiutasította egymás nagyköveteit, és a kapcsolatok azóta is feszültek.

Az elmúlt hónapokban azonban a két ország közeledni kezdett egymáshoz, és Erdoğan, aki a palesztin ügy hangos támogatója, telefonos megbeszéléseket folytatott izraeli kollégájával és más izraeli vezetőkkel. Novemberben Erdoğan beszélt Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel is, a két ország közötti ritka eszmecsere során, amely 2013 óta az első ilyen kapcsolatfelvétel volt izraeli miniszterelnök és Erdoğan között.

A közelmúltbeli közeledés ellenére a török tisztviselők továbbra is bírálják Izrael palesztinokat célzó politikáját, beleértve a „megszállt” Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben lévő „illegális” településeket, valamint a gázai humanitárius helyzetet. A palesztinokkal való töretlen szolidaritásáról ismert Törökország évtizedek óta hangot ad a palesztin ügy támogatásának a nemzetközi színtéren. A török hatóságok hangsúlyozzák, hogy a Közel-Keleten a tartós béke és stabilitás elérésének egyetlen módja a palesztin kérdés tisztességes és átfogó megoldása a nemzetközi jog és az ENSZ határozatainak keretein belül.

Kapcsolatok Szaúd-Arábiával

Erdoğan kitért a Szaúd-Arábiával tett normalizációs lépésekre is, és elmondta, hogy Ankara célja a kétoldalú kapcsolatok javítása Rijáddal.

Kiemelve a két ország magas rangú tisztviselői között a közelmúltban lezajlott diplomáciai kapcsolatfelvételt, azt mondta:

„Szeretnénk folytatni a pozitív párbeszédet és konkrét lépésekkel előmozdítani kapcsolatainkat az elkövetkező időszakban”.

Törökország évek óta tartó feszültségek után a regionális hatalmakkal, köztük Egyiptommal és Szaúd-Arábiával folytatott intenzívebb diplomáciai kapcsolatok javítására törekszik. Erdoğan megismételte, hogy Törökország reméli, hogy maximalizálni tudja az együttműködést Egyiptommal és az Öböl menti országokkal „a mindenki számára előnyös alapon”.

Most már tényleg új fejezet nyílhat az izraeli-török kapcsolatokban

A két ország érdekei felülírhatják az ideológiai ellentéteket.