Hallgatással vádolja Ukrajna főrabbija az orosz zsidókat — videó

Ukrajna főrabbija kedden elítélte az orosz zsidó közösség vezetését, kijelentve, hogy az, hogy nem ítélték el kormányuknak az országa elleni invázióját, egyenlő a bűnrészességgel — írja a Haaretz.

„Egy üzenettel fordulok Oroszország rabbijaihoz, az orosz zsidókhoz, az orosz néphez: emberek, állítsátok le a háborút!”

– jelentette ki Moshe Azman rabbi a Facebookon közzétett kétségbeesett videoüzenetében, miután orosz rakétacsapás érte Kijev elsődleges televíziós adóját.

„Ne nézzétek a tévét, hazudnak nektek! Háborús bűnök történnek itt! Az orosz hadsereg, amely 1941-ben legyőzte a fasisztákat, ma Kijevet bombázza”.

Az ikonikus torony a Babij Jar-i mészárlás helyszíne mellett áll, ahol 1941-ben zsidók tízezreit gyilkolták meg a nácik és helyi kollaboránsaik, és a tisztviselők szerint a bombázás, amely több ember halálát okozta, megrongálta a mészárlás emlékművét is.

A Babij Jar-i mészárlás helyszínét bombázták az oroszok

„Ezek a gazemberek már másodszor gyilkolják a holokauszt áldozatait” – fakadt ki az ukrán elnöki hivatal vezetője.

Azman azzal vádolja az orosz hadsereget, hogy válogatás nélkül bombázza Ukrajnát GRAD rakétákkal, szembeállítva azt azzal, hogy az izraeli hadsereg „nagy pontosságú rakétákat” használ a terroristák megölésére, „hogy – Isten ments – ne bántsák a civil lakosságot”.

„Itt? Nézd! Nézd meg a videókat! Lehet, hogy ezt nem mutatják meg neked. Grad (MLRS) lövegekkel lőnek. A Gradok nem nagy pontosságú fegyverek. Gradok, tankok, ballisztikus rakéták, repülőgépek. Mi folyik itt? Háború. Háború! Háború!”

A szentpétervári születésű rabbi elmondta, hogy a világ minden tájáról kapta az együttérző hívásokat, de arra panaszkodott, hogy alig hallott oroszországi barátairól.

„Nem tudok sokáig hallgatni. Hozzátok [szólok] kedves oroszok, kedves zsidók, kedves orosz emberek. Akik közömbösek, ne feledjék, hogy aki közömbös, és aki akár csendben, akár nem csendben egyetért, az bűnrészes a bűncselekményekben, a háborús bűnökben, az emberiség elleni bűncselekményekben”

– jelentette ki megindultan, egy Tóra-tekercset szorongatva Kijev belvárosában lévő zsinagógájában.

„A legrosszabb rémálmomban sem gondoltam, hogy abból az Oroszországból kilőtt gránátok miatt halok meg, ahol születtem, ahol iskolába jártam, ahol sok barátom van, akik most hallgatnak. Szinte senki sem hívott fel. Az emberek a világ minden tájáról hívnak: Zsidók, nem zsidók, még izraeli arabok is hívnak támogatásukkal.”

Ali 🇺🇦🕊 on Twitter: „Good Lord! Stunning and powerful words of Ukraine’s Chief Rabbi.With ENGLISH SUBTILES.[Special thanks for the efforts of my Ukrainian friend for transcribing this]Please make sure your friends and loved ones see this. 🕊️☮️🌹 pic.twitter.com/SG1IAYtO83 / Twitter”

Good Lord! Stunning and powerful words of Ukraine’s Chief Rabbi.With ENGLISH SUBTILES.[Special thanks for the efforts of my Ukrainian friend for transcribing this]Please make sure your friends and loved ones see this. 🕊️☮️🌹 pic.twitter.com/SG1IAYtO83

Azman elmondta, hogy zsinagógájának tagjai gyógyszer- és élelmiszerhiányban szenvednek, és hogy a közösség önkéntesei „az életüket kockáztatják”, hogy segélyt vigyenek nekik, és hogy ő személy szerint nem szándékozik elhagyni a nyáját.

„Áldok mindenkit, aki közömbös, és ha Isten ments, hogy meg kell halnom, legyen átok azokon, akik hallgatnak és csendben részt vállalnak ebben a szörnyű bűntényben. A szent Tóra mellett állok, amelyet az Istentől kaptunk, és azt mondom, hogy ébredjetek fel”

– mondta.

„És kimondom azokat a szavakat, amelyeket őseink mondtak, amikor Babij Jarba vitték őket. Azt mondták: „Halld meg, ó Izrael, az Úr a mi Istenünk, az egyetlen Úr”. Ezeket a szavakat mondják a zsidók a halál előtt. Élni fogok. Élni akarok. Segíteni akarok az embereken, nem félek a haláltól, tudom és hiszem, hogy ha mindannyian a fényt követjük, akkor egy kis fény elűzi a sok sötétséget.”

Alig néhány órával Azman kijelentései után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szintén zsidó, hasonló felhívást tett közzé, amelyben felszólította „a zsidók millióit szerte a világon”, hogy „emeljék fel hangjukat a civilek meggyilkolása ellen”.

A világ zsidóságához fordult támogatásért az ukrán elnök — videó

„A nácizmus hallgatásban születik. Szóval emeljétek fel hangotokat a civilek legyilkolása miatt. Emeljétek fel hangotokat az ukránok meggyilkolása miatt!”

Azman kemény kritikájára reagálva Boruch Gorin, az Oroszországi Zsidó Hitközségek Szövetségének képviselője a Haaretznek elmondta, hogy közössége mindent megtesz, hogy segítsen, de a rabbi többet kér, mint amennyit adni tudnak.

„Mindent, amit megtehetünk, megteszünk, és amit nem tehetünk meg, azt nem tesszük meg”

– mondta, és egy talmudi diktumra hivatkozva azt tanácsolta, hogy hallgassunk, ha valakinek a kritikáját nem fogadjuk el.

„Biztosak vagyunk abban, hogy az oroszországi rabbikkal szemben támasztott követelések csak árthatnak az oroszországi zsidóknak és az ukrajnai zsidóknak is. Igyekszünk segíteni, ahogyan csak tudunk, és megmenteni az embereket, ahol csak tudunk”.

Két nappal az ellenségeskedések kitörése előtt Berel Lazar orosz főrabbi a Haaretznek adott nyilatkozatában elmondta, hogy

„általában véve a volt Szovjetunióban élő zsidók és közösségek még mindig nagyon közel állnak egymáshoz, és segítik egymást”. Tehát bárhol és bármikor fordul hozzánk segítségért egy zsidó, mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy támogassuk őt”.

„Egyre rosszabb a helyzet” – Anatevka zsidó menekültjei segítséget kérnek

Ukrajnai zsidók ezrei menekülnek a Chábád által létrehozott menekültfaluba, amelynek neve sokak számára a „Hegedűs a háztetőn” című filmből lehet ismerős.