Trump előbb Zelenszkij és az ukrán nép bátorságát dicsérte, majd saját magát

Donald Trump „bátor emberként” dicsérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az orosz invázió kezeléséért – közel három évvel azután, hogy megpróbálta megzsarolni őt Joe Biden politikai mocskáért – írja a The Independent.

A floridai Orlandóban tartott éves konzervatív konferencián beszélt Trump.

„Az Ukrajna elleni orosz támadás megdöbbentő. Felháborító, és olyan atrocitás, amelyet soha nem lett volna szabad megengedni”

– mondta.

„Imádkozunk Ukrajna büszke népéért, Isten áldja meg mindannyiukat”.

Trump aztán gyorsan arról kezdett beszélni, hogy a 2020-as elnökválasztást manipulálták. Megjegyezte azt is, hogy George W. Bush kormányzása idején Vlagyimir Putyin orosz elnök megszállta Grúziát, Barack Obama kormányzása idején pedig annektálta a Krímet.

„Biden alatt Oroszország megszállta Ukrajnát. Én vagyok a 21. század egyetlen olyan amerikai elnöke, akinek hivatali ideje alatt Oroszország nem szállt meg egy másik országot”

– mondta, amiért dörgő tapsot kapott.

Trump: ha én lennék az elnök, az oroszok nem rohanják le Ukrajnát

Trump szerint Kína hamarosan lerohanhatja Tajvant.

Trump említést tett a Javelin páncéltörő rakétákról, amelyeket az ukránok az orosz erők visszaszorítására használnak. Amikor Zelenszkij 2019-ben sokat beszélt Trumppal, az akkor frissen megválasztott ukrán elnök felhozta a Javelinek beszerzésének lehetőségét. Válaszul Trump arra kérte Zelenskijt, hogy találjon valamilyen terhelő dolgot Biden fiára, Hunterre nézve.

„Szeretném, ha megtenne nekünk egy szívességet, mert az országunk sok mindenen ment keresztül, és Ukrajna sokat tud róla”

– mondta egy akkori átirat szerint.

Trumpot később az amerikai képviselőház vád alá helyezte, a képviselőház összes republikánusa a vádemelés ellen szavazott. A szenátus azonban Trump felmentése mellett szavazott, Mitt Romney utahi szenátor kivételével minden republikánus szenátor tisztázta Trumpot.

„Az elnök létfontosságú katonai pénzeket tartott vissza a [ukrán] kormánytól, hogy nyomást gyakoroljon rá”

– mondta Romney.

Trump: Az országunk a pokolba tart

„Nem sokáig lesz már országunk, ha ez így megy tovább” – nyilatkozta Trump.