Miért éri meg Marokkónak izraeli Barak MX rakétavédelmi rendszert vásárolnia?

Kevesebb mint három hónappal azután, hogy Beni Ganz izraeli védelmi miniszter Rabatba látogatott, a marokkói hadsereg úgy döntött, hogy beszerzi a Barak MX rakétavédelmi rendszert – írja a The Africa Report.

Izraeli védelmi körökben „nagyon nagy üzletnek” tartják, hogy a Forces Armées Royales Marocaines (FAR) 500 millió dollárt fizet a Barak MX lég- és rakétavédelmi rendszer beszerzéséért, amelyet az Israel Aerospace Industries (IAI) gyárt.

Az üzletkötés még akkor valósult meg, amikor Beni Ganz izraeli védelmi miniszter november 24-én és 25-én Rabatba látogatott.

A színfalak mögött a marokkói hatóságok kihasználták az alkalmat arra, hogy kifejezzék a védelmi rendszer beszerzésére irányuló szándékukat, mielőtt tájékozódtak volna a különböző lehetőségekről.

Ennek nyomán az IAI vezérigazgatója, Boaz Levy állítólag több diszkrét látogatást tett Marokkóban, hogy bemutassa a híres Barak MX rendszert. A látogatásokat nagyban elősegítette Amir Peretz, a marokkói Boujadban született izraeli politikus, akit novemberben az IAI igazgatótanácsának elnökévé neveztek ki.

A Barak MX rakétavédelmi rendszer a fenyegetések széles skálája ellen képes védelmet nyújtani: a rakétáktól a pilóta nélküli légi járművekig (UAV) bezárólag, akár 150 km közötti távolságban elfogva azokat.

Mindenekelőtt a Barak MX sokkal olcsóbb, mint az amerikai Patriot védelmi rendszer, amelyet az USA 2018-ban 3,2 milliárd dollárért próbált eladni Svédországnak.

Algéria háborúra készül Marokkóval, bepánikolt az izraeli fegyverek miatt

A feszültség napról napra nő Algéria és Marokkó között, olyannyira, hogy már-már háborúról lehet beszélni a két Maghreb-ország között.

Egy másik fontos érv, hogy a Barak MX 2020-ban az Örményország és Azerbajdzsán közötti hegyi-karabahi konfliktusban 100%-os sikerarányt ért el az orosz Iszkander rakéták ellen. Ezt a rakétatípust használja Algéria is, amely régóta konfliktusban áll a marokkói királysággal.

Marokkó már több eszközt is vásárolt az izraeliektől. Ezek közé tartoznak az IAI Heron és Bluebird drónjai, az Elbit Systems robotizált járőrjármű-rendszerei és a Skylock drónelhárítók (Avnon Group).

Néhány, az izraeli védelmi piacon igencsak érdekelt és Ganzhoz közel álló szereplő azonban meglepődött azon, hogy Marokkó ilyen kifinomult rendszert vásárol, tekintve, hogy jelenleg nem vesz részt nyílt konfliktusban.

„A jelenlegi globális trend azt jelzi, hogy a katonai beavatkozásokat sokkal olcsóbb hidegháborúk váltják fel. Ebben az értelemben a Barak MX rendszer és az összes többi felszerelés, amit Marokkó vásárolt, mindenekelőtt elrettentő fegyverek, pszichológiai fegyverek lehetnek”

– mondta egy izraeli szakértő.

Marokkó és Izrael közösen gyártana kamikáze drónokat

Az izraeli védelmi miniszter várhatóan hamarosan az észak-afrikai országba látogat, és aláírja a védelmi együttműködési megállapodást, amely többek között a közös dróngyártást is elindítaná.