Algéria háborúra készül Marokkóval, bepánikolt az izraeli fegyverek miatt

Egy magát héjának” nevező, az algériai hadsereghez közel álló forrás azt mondta a francia lapnak, hogy „ha meg kell tenni, akkor most tegyük, mert katonailag minden szinten fölényben vagyunk, és ez néhány év múlva már nem biztos, hogy így lesz”.

Algériában úrrá lett a paranoia az Izrael és a marokkói hadsereg közötti növekvő katonai együttműködés miatt – olvasható a The Jerusalem Postban.

„A feszültség napról napra nő Algéria és Marokkó között, olyannyira, hogy már háborúról beszélünk a két Maghreb-ország között”

– olvasható a L’Opinion című párizsi lap nemrég megjelent beszámolójában.

A hírportál az algériai hadsereghez közel álló forrásokat idézett, akik szerint „Algéria nem akar háborút Marokkóval, de készen áll rá”.

Egy magát „héjának” nevező, az algériai hadsereghez közel álló forrás azt mondta a francia lapnak, hogy

„ha meg kell tenni, akkor most tegyük, mert katonailag minden szinten fölényben vagyunk, és ez néhány év múlva már nem biztos, hogy így lesz”.

Ami felháborítja az algériai rezsimet, „az Izrael Marokkónak nyújtott támogatása” – mondta a forrás.

„Ez meg fogja változtatni a helyzetet, becslések szerint három éven belül”.

A L’Opinion forrása szerint „az algériaiakat leginkább az elektronikus hadviseléssel és a drónokkal kapcsolatos fegyverek aggasztják”.

„Az amerikaiak egyelőre azt mondják az izraelieknek, hogy ne szállítsanak olyan fegyverrendszereket, amelyek azonnali katonai egyensúlytalanságot okozhatnak Marokkó javára”

– mondta a forrás a napilapnak.

Marokkó és Izrael közösen gyártana kamikáze drónokat

Az izraeli védelmi miniszter várhatóan hamarosan az észak-afrikai országba látogat, és aláírja a védelmi együttműködési megállapodást, amely többek között a közös dróngyártást is elindítaná.

Beni Gantz védelmi miniszter novemberben írta alá az eddigi első védelmi és biztonsági egyetértési megállapodást marokkói kollégájával.

A marokkói hadsereg megvásárolta a Skylock Dome izraeli drónelhárító rendszert – jelentette novemberben a Defense News.

Ugyanebben a hónapban a média arról számolt be, hogy az Israel Aerospace Industries (IAI) 22 millió dolláros szerződést kötött Marokkó „kamikaze” drónok szállítására.

A marokkói születésű Amir Peretz volt védelmi miniszter kinevezése az AIA élére további aggodalmakat okoz az algériai rezsimnek – jelentette a L’Opinion.

A Marokkó és Algéria közötti harc a „térségbeli vezető szerepért folyik” – mondták a lap forrásai, hozzátéve, hogy Algériának „agresszívebb diplomáciai stratégiát kell megvalósítania”.

„Az elmúlt 10 évben Algír [több mint] kétszer annyi felszerelést vásárolt (10,5 milliárd dollár), mint Marokkó (4,5 milliárd dollár)” – írta a lap.

Marokkó is érdeklődik az izraeli Vaskupola iránt

Az észak-afrikai ország a tavalyi, amerikai közvetítéssel létrejött Ábrahám-egyezmény részeként normalizálta kapcsolatait Izraellel.

Marokkó 2018-ban kiutasította területéről Irán nagykövetét, és bezárta teheráni nagykövetségét, mivel Irán támogatja a Hezbollahot és a Polisario Frontot, a nyugat-szaharai függetlenségi mozgalmat.

„Az algériai rezsim által támogatott Polisario Frontnak „nemrég” küldtek egy első fegyverszállítmányt az iráni rezsim algíri nagykövetségének „elemén” keresztül”

– mondta akkor Nasser Bourita marokkói külügyminiszter.

Algéria az évek során az antiszemita és Izrael-ellenes retorika melegágya volt, beleértve az izraeli-marokkói diplomáciai normalizáció aláásására irányuló erőfeszítéseket is.

Algéria akkori miniszterelnöke, Abdelaziz Djerad az Egyesült Államok által 2020-ban elért diplomáciai áttörést követően azt mondta, hogy

„A cionista entitás most arra törekszik, hogy közelebb kerüljön a határainkhoz”

– mondta.

Algéria megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval

Kémszoftver, Nyugat-Szahara és a marokkói-izraeli enyhülés áll a háttérben.