Marokkó is érdeklődik az izraeli Vaskupola iránt

Az Ábrahám-egyezményben partnerország Marokkó is meg akarja erősíteni a Nyugat-Szaharán átívelő homokfalának védelmét.

Marokkó érdeklődik az izraeli Vaskupola rakétavédelmi rendszer megvásárlása iránt, hogy „jobban tudja biztosítani a Szaharában húzódó homokfal, és az kritikus fontosságú polgári és katonai infrastruktúra védelmére” – olvasható a Le Desk marokkói hírportálon.

Izrael a Vaskupolát arra használja, hogy megakadályozza, hogy rövid hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek találják el a lakott területeket, a sikeres elfogási aránya körülbelül 90 százalékos.

Az észak-afrikai ország a tavalyi, amerikai közvetítéssel létrejött Ábrahám-egyezmény részeként normalizálta kapcsolatait Izraellel. Cserébe az Egyesült Államok elismerte Marokkó Nyugat-Szahara feletti igényeit.

Marokkó és Izrael közösen gyártana kamikáze drónokat

Az izraeli védelmi miniszter várhatóan hamarosan az észak-afrikai országba látogat, és aláírja a védelmi együttműködési megállapodást, amely többek között a közös dróngyártást is elindítaná.

A közelmúltban Marokkó vitába keveredett szomszédjával, Algériával, amellyel augusztusban megszakította diplomáciai kapcsolatait, mivel Algéria támogatja a Polisario Front függetlenségi mozgalmat a vitatott nyugat-szaharai területen.

Múlt héten Algéria azzal vádolta meg Marokkót, hogy három algériai civilt ölt meg a Polisario által ellenőrzött nyugat-szaharai területen.

VI. Mohamed marokkói király szombaton azt mondta, hogy a Nyugat-Szahara feletti szuverenitás „nem képezi alku tárgyát”.

Rabat egy 1700 mérföldes (2700 km) homokfalat tart fenn, amely Nyugat-Szaharán és Marokkó délnyugati részén halad keresztül, hogy elválassza a Marokkó által birtokolt területeket a Polisario által ellenőrzött területtől.

Davkaszt: Magyarország izraeli Vaskupola rendszert vásárol

Kik azok a Vaskupola-tagadók és nem lett volna-e jobb Izrael számára ha a Vaskupola helyett a Nautilus lézerágyut választja?