Marokkó és Izrael közösen gyártana kamikáze drónokat

Marokkó és Izrael várhatóan olyan megállapodást ír alá a közeljövőben, amelynek értelmében a két ország közösen gyártana kamikáze drónokat – közölte egy, a terveket ismerő marokkói katonai és biztonságpolitikai szakértő – írja a Defense News.

Az izraeli védelmi miniszter várhatóan hamarosan az észak-afrikai országba látogat, és aláírja a védelmi együttműködési megállapodást, amely többek között a közös dróngyártást is elindítaná.

„A szerződés rövid és közepes hatótávolságú rakétákat is magában foglal majd, amelyekre a marokkói hadseregnek szüksége van a katonai arzenáljának megerősítéséhez, valamint páncélozott járműveket és harckocsikat is. Az új eszközök felhasználhatók lennének bármilyen fegyveres konfliktusban, amely Algériával törhet ki, vagy megbéníthatja a Polisario [Front] mozgásterét a nyugat-szaharai fal mentén”

– mondta Mohammad Shkeir szakértő a Defense Newsnak, utalva arra a fegyveres szervezetre, amely meg akarja szüntetni a sivatagi régió marokkói ellenőrzését.

Nem ez az első alkalom, hogy Marokkó érdeklődést mutat a pilóta nélküli légi rendszerek iránt. Áprilisban az ország állítólag 13 török Bayraktar TB2 harci drón beszerzéséről írt alá szerződést, az első tételt pedig szeptemberben szállították le.

„Marokkó számára természetes, hogy török drónokat szerez be, miután azok több hadszíntéren is bizonyították hatékonyságukat, akár Irakban, akár Szíriában”

– mondta Shkeir.

Erdoğan új fejezetet nyitna a drónhadviselésben, hadrendbe állítják Bayraktar Akıncı-t

Az Akıncı amellett, hogy egyedülálló képességekkel debütál, jelentősen bővíti Törökország meglévő pilóta nélküli harci képességeit is, az olyan rendszerek mellett, mint a Bayraktar TB2 és a TAI Anka.

Marokkó, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Szudán tavaly kezdte meg a kapcsolatai normalizálását Izraellel az amerikaiak által kidolgozott Ábrahám-Megállapodás keretében.

Egyelőre úgy tűnik, hogy nem egy marokkói céget választottak ki az izraeli drónok legyártására, azonban Shkeir arra számít, hogy bizonyára marokkói és külföldi – valószínűleg amerikai – felek részvételével, majd egy közös vállalkozásról lesz szó.

Shkeir hozzátette, hogy már négy izraeli gyártmányú, Hermes 900 drónt érkezett Marokkóba, amelyeket valószínűleg a nyugat-szaharai fal mentén elkövetett támadások elhárítására fognak majd használni. A kamikaze drónokat azért is nevezik így, mert a célpontba csapódva vethetőek be fegyverként.

„Ha ezek a drónok bizonyítják bevethetőségüket, akkor Marokkó megkezdi a gyártásukat. Katonai stratégiájában Marokkó általában a felszerelésének diverzifikálására törekszik. Ezért a gyártás nem korlátozódik majd csupán a drónok erre az egy modelljére.”

– mondta Shkeir.

Egyéves az Ábrahám-egyezmény

Az Egyesül Államok külügyminisztériuma gratulált Izraelnek és az Egyesült Arab Emírségeknek „a békésebb és virágzóbb régió érdekében tett erőfeszítéseikhez”.