Egyéves az Ábrahám-egyezmény

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma gratulált Izraelnek és az Egyesült Arab Emírségeknek „a békésebb és virágzóbb régió érdekében tett erőfeszítéseikhez” – írja az Arutz7.

„Egy évvel ezelőtt Izrael és az Egyesült Arab Emírségek megállapodtak a kapcsolataik normalizálásáról. Ma kapcsolatuk virágzik. Gratulálunk mindkét országnak a békésebb és virágzóbb régió építése érdekében tett erőfeszítéseikhez”

– tweetelte Ned Price külügyminisztériumi szóvivő.

Az Ábrahámi Egyezményt Donald Trump korábbi amerikai elnök kezdeményezte, azonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter is nem sokkal hivatalba lépése után azt mondta, hogy a Biden-kormányzat támogatja.

Májusban Joe Biden elnök telefonon beszélt Mohammed bin Zayed az emírségek koronahercegével, és hangsúlyozta az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti kapcsolatok normalizálásának stratégiai fontosságát.

Egy későbbi jelentés szerint a Biden-kormányzat igyekszik megteremteni az alapjait, hogy több arab országot ösztönözzön arra, hogy megállapodást írjon alá Izraellel, ami a Trump-kormányzat egyik, Joe Biden elnök és a demokraták által átvett politikájának ritka esete.

Lapid hosszasan tárgyalt a kétállami megoldást szorgalmazó marokkói külügyminiszterrel

Nasszer Bourita három keretmegállapodást ír alá izraeli kollégájával, és az Izrael és a palesztinok közötti tárgyalások azonnali újrafelvételére szólít fel.