Hillary Clinton szerint „műbotrány” Trump vádaskodása

Műbotránynak nevezte szerdai Twitter-üzenetében Hillary Clinton egykori demokrata párti elnökjelölt azokat az állításokat, melyek szerint kampánystábja kémkedett egykori ellenlábasa, Donald Trump után.

„Trump és a Fox kétségbeesetten próbálnak műbotrányt kitalálni, hogy eltereljék a figyelmet az ő igazi botrányairól. Vagyis ez is olyan nap, mint a többi. Minél több visszaélésére derül fény, annál többet hazudnak. Akiket a valóság érdekel, azoknak itt egy jó leleplezés erről a nonszenszről”

– írta az egykori elnökjelölt, a Vanity Fair című folyóirat cikkét megosztva, amely arról szól, hogy a Hillary Clinton valójában nem kémkedett Donald Trump után.

Hillary Clinton on Twitter: „Trump & Fox are desperately spinning up a fake scandal to distract from his real ones. So it’s a day that ends in Y.The more his misdeeds are exposed, the more they lie.For those interested in reality, here’s a good debunking of their latest nonsense.https://t.co/iYY8Uxuogx / Twitter”

Trump & Fox are desperately spinning up a fake scandal to distract from his real ones. So it’s a day that ends in Y.The more his misdeeds are exposed, the more they lie.For those interested in reality, here’s a good debunking of their latest nonsense.https://t.co/iYY8Uxuogx

     John Durham különleges ügyész a múlt héten mutatta be jelentését, melyben az áll, hogy Clinton kampánystábjának egyik ügyvédje, Michael Sussmann, tech-céget bízott meg, hogy kémkedjen Clinton egykori ellenlábasa, Donald Trump után.

Clinton kampánystábjának munkatársai „Trump elnököt Oroszországgal összekapcsoló narratíva létrehozására tettek erőfeszítéseket” – állapította meg Durham.

Donald Trump a Watergate-botránynál is nagyobb skandalumnak nevezte a történteket, s egyúttal felszólította az igazságügyi minisztériumot, hogy oldja fel a titkosítást minden, arra vonatkozó dokumentumról, mely szerint ő és kampánycsapata állítólag összejátszott volna Moszkvával.

    „Fel kell oldaniuk a titkosítást, abszolúte, különösen annak fényében, ami történt és ami most kiderült”

– mondta a volt elnök a Fox televízió hírcsatornájának. Republikánus párti szenátorok ugyancsak az iratok nyilvánossá tételére szólítottak fel.

A Clinton által megosztott cikkben a Vanity Fair lényegében a The New York Times című lapot idézi, amely Durham beadványát tárgyalja. A Durham-dokumentum Michael Sussmann ügyvédet említi, aki ellen vádat emeltek, mert a gyanú szerint hazudott a szövetségi hatóságoknak. Sussmann – a The Washington Times című lap tudósítása szerint – tagadta a vádat és azt állította, hogy Durham ügyész így akarná befolyásolni az esküdteket.

Sussmann kapcsolatban állt a Demokrata Párttal, és 2016 őszén, az elnökválasztás előtti hónapokban a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) beszélt Trump és Oroszország lehetséges kapcsolatáról, majd 2017 februárjában a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) értesítette arról, hogy „furcsa internetes adatokról” van tudomása, melyek szerint valaki orosz gyártmányú okostelefonnal kapcsolódott volna a Trump Tower és a Fehér Ház hálózatára.

Sussmann értesülései Rodney Joffe-tól származnak, aki a Neustar informatikai vállalat egyik vezetője. A Neustar szerverkarbantartásokat végzett a többi között a Fehér Házban is. A még Trump igazságügyi minisztere által kinevezett Durham úgy értékelte, hogy a Neustar egyben adatbányászatot is végrehajtott azzal a céllal, hogy lejárató információkat szerezzen Donald Trumpról.

A Fox televízió idézte, hogy a Durham-jelentésben az is szerepel: Rodney Joffe arra számított, hogy pozíciót kap Hillary Clinton esetleges kormányában.

A Clinton-kampány fizetett egy tech-cégnek, hogy betörjön Trump szerverébe

John Durham különleges ügyész újabb terhelő bizonyítékkal állt elő a Clinton-kampány ügyvédjével kapcsolatban.