A Clinton-kampány fizetett egy tech-cégnek, hogy betörjön Trump szerverébe

John Durham különleges ügyész, aki az FBI Trump-orosz nyomozását vizsgálja, új bírósági beadványában azt állítja, hogy a Clinton-kampány ügyvédei fizettek egy technológiai cégnek, hogy „beszivárogjon” a Trump-toronyhoz és a Trump Fehér Házhoz tartozó szerverekbe, hogy létrehozzanak egy „narratívát”, amely Donald Trump elnököt Oroszországgal kapcsolja össze. 

A leleplezés egy múlt hét végi bírósági beadványban történt, amelynek középpontjában a Clinton-kampány egykori ügyvédje, Michael Sussman, akit azzal vádolnak, hogy állítólag hazudott az FBI-nak – írja a Daily Wire.

A beadvány szerint 2016 nyarán a tech-vezető Sussmannal, a Clinton-kampány megbízásából egy ügyvédi iroda által megbízott nyomozócéggel és a tech-cégek alkalmazottaival dolgozott együtt, hogy „adatokat” gyűjtsenek.

„Ezekkel az erőfeszítésekkel kapcsolatban a Tech-vezető 1 kihasználta a nem nyilvános és/vagy védett internetes adatokhoz való hozzáférését” – áll a beadványban. „A Tech-vezető 1 egy amerikai székhelyű egyetem kutatóinak segítségét is igénybe vette, akik nagy mennyiségű internetes adatot kaptak és elemeztek egy folyamatban lévő szövetségi kormányzati kiberbiztonsági kutatási szerződéssel kapcsolatban”.

„A Tech-vezető megbízta ezeket a kutatókat, hogy bányásszanak internetes adatokat, hogy létrehozzanak egy „következtetést” és „narratívát”, amely az akkori még csak jelölt Trumpot Oroszországhoz köti” – állítja Durham. „Ennek során a Tech-vezető 1 jelezte, hogy bizonyos „VIP-k” kedvében akart járni, utalva az Ügyvédi Iroda-1 és a Clinton-kampány egyénekre”.

Durham azt is írja, hogy Sussman tárgyalása során a kormány bizonyítani fogja, hogy a Tech-vezető 1 és társai által kiaknázott célzott szerverek között volt a Trump-torony, az elnöki iroda és Trump New Yorki lakása.

Borítókép: Flickr/Gage Skidmore

Trumpot meghívták Budapestre — de vajon eljön-e?

A látogatás lenne Trump első ismert, az Egyesült Államokon kívüli utazása azóta, hogy elvesztette a 2020-as választásokat.